„Deveselu este acum un loc de întâlnire Est – Vest. Să sperăm că nu și de, cum să-i spunem, e fracturare a întâlnirii. Să sperăm că rachetele care se vor pune în mișcare acolo până în 2015, tot felul de platforme de interceptoare, să nu fie folosite, pentru că e o investiție geopolitică de primă importanță, e semnalul calității relațiilor româno-americane”, a comentat jurnalistul.
„Noi întotdeauna patinăm, vrem mai mult, s-a dus și domnul Ponta acolo, spune și domnul Băsescu, avem nevoie de eliberarea de vize, ca să mergem în America, avem nevoie de mai multă industrie americană, americanii ne trag de lobul drept, de lobul stâng, spunându-ne: „Stat de drept, stat de drept”, dar se va duce și criza asta la un moment dat, se va fi consolidat și statul de drept, e important să figurezi pe o hartă strategică de primă importanță geopolitică a intereselor de securitate americane în această parte a lumii. Nu mai esti șanjabil, înlocuibil, în funcție de vremurile care vin peste tine. Este un brâu, dacă vreți, este un limes, al lumii occidentale”, a subliniat Emil Hurezeanu.
La Deveselu, în Olt, s-a pus astăzi piatra de temelie a viitoarei baze militare ce va adăposti scutul american antirachetă. La ceremonia la care a participat şi preşedintele Traian Băsescu, oficialii americani au lăudat din nou România pentru loialitate şi stabilitate. Lucrările de la Deveselu vor dura doi ani, timp în care în bază vor lucra peste 200 de militari americani.
Emil Hurezeanu a fost invitat în ediția specială a „Jurnalului de seară” transmisă de la Cluj-Napoca, acolo unde luni a fost lansată stația regională a Digi24.