După dezastru | Pericolul va fi anunţat oamenilor prin sms. Deocamdată e o promisiune
Furtuna năprasnică a scos la iveală o situație extrem de gravă. Nu avem niciun sistem de alertare. Informaţiile ajung la autorităţi, dar rămân de multe ori închise în birouri. Guvernanţii promit că în cel mult două luni românii vor primi alerte prin sms.
Conform procedurilor, furtuna a fost anunțată inițial de Centrul Regional de Metorologie Timiș. Prin fax și e-mail, informațiile au ajuns la ANM, iar de aici la IGSU, Ministerul Mediului şi Ministerul Tranporturilor. Mesajul a fost trimis, mai departe către Inspectoratele pentru Situații de Urgență din zonele vizate dar și către primăriile localităților.
Florinela Georgescu, meteorolog: „În mai puțin de 36 de ore au fost emise 47 de avertizări pentru fenomene severe imediate, dintre care 12 de cod portocaliu. Am avut la dispoziţie toată informaţia pe care o puteam folosi într-o astfel de situaţie”.
Informaţiile au rămas însă la autorităţi. Primarii spun că au primit târziu informarea meteo şi era imposibil să anunţe populaţia.
Ioan Bota - primarul comunei Rieni: „Dezastru! Cinci minute, comuna undeva la 80-90% devastată”.
Cei de la ISU doar cu cod galben am avut şi cu statistici. Lor le trebuie statistici.
Nici prefectul judeţului Arad, unde a murit un om şi 15 au fost răniţi, nu a putut să spună clar dacă mesajele de avertizare au ajuns sau nu la oameni.
-Aţi primit avertizările?
-Prefectul județului Arad, Forentina Horgea: Da, la 15.40 am primit avertizările. Au fost trimise către comitetele locale, la primari, viceprimari.
-La ce ora a fost furtuna în punctul de maximă intensitate în Arad?
-În jur de ora 16.
-Ce aţi făcut cu această avertizare?
-A fost trimisă mai departe
-Ce au făcut primăriile?
-Ar trebui să-i sunaţi pe ei, să-i întrebaţi.
-I-ați sunat și pe ei?
-Am fost în legătură strânsă cu ei şi cu toţi. Au intervenit. A fost o furtună de câteva minute, care a pus la pământ totul. La Moneasa, toată staţiunea a fost pusă la pământ în 10-15 minute.
-În ce fel au intervenit primarii?
-Au fost convocate comitetele locale şi au intervenit.
-Ce au făcut?
-Au intervenit în teren cu utilajele. Au curăţat drumurile afectate de pomi, stâlpi căzuţi.
-Omul care a murit. În ce împrejurări a murit?
-Se afla în faţa hotelului Moneasa, la o plimbare. Când a început furtuna, a fugit să se adăpostească. În timp ce fugea să se adăpostească în hotel a căzut un copac peste dânsa.
-Dacă ar fi ştiut că urmează o furtună, n-ar fi stat în hotel?
-Probabil că ar fi stat. De unde să ştiu? S-a întâmplat totul prea din scurt.
-Ce a fost dins scurt? Avertizarea ANM?
-Avertizarea n-a fost din scurt. Au avut şi ei la cunoștință ce urmează să se întâmple și au trimis imediat către noi. Nu cred că cineva a greşit.
-Timpul era insuficient sau ce nu a funcţionat, de un om a murit și 15 au fost răniți?
-Avertizarea a venit la timp, dar în timp foarte scurt s-a produs şi vijelia.
-Ce ar fi trebuit să se întâmple pentru a preveni moartea acelei femei şi rănirea altor 15?
-Nu ştiu să vă spun. Probabil că o avertizare tip SMS către toată populaţia, să ştie să se adăpostească din timp, ca să nu...
-Pe ce cale aţi primit avertizarea?
-De la ANM, prin SMS pe telefon.
-Cum aţi transmis-o mai departe?
-Centrul operaţional de la ISU a transmis-o mai departe, către toate primăriile, tot prin SMS.
Nenorocirea din Vest-ul ţării a readus în discuţie faptul că în România nu există un sistem de alertare prin SMS a populaţiei, deşi autorităţile promit acest lucru de cinci luni. Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să ia măsuri în acest sens şi să explice dacă procedurile au fost respectate şi cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă.
Premierul promite că în câteva săptămâni românii vor fi anunţaţi prin SMS din timp despre pericolele care urmează.
Mihai Tudose: Am vut întalnire cu operatorii de telefonie mobilă, STS, ANCOM. Am găsit o soluţie şi se lucrează la implememtare. Cu avertizările de la diferite structuri: meteo, poate fi avertizat și pe incendii. Vin la IGSU și se trimit spre operatorii de telefonie mobilă, în zonele afectate. Toţi cei care sunt acolo primesc un semnal de alertă.
Repoorter. Când?
Mihai Tudose: „Cât de repede posibil implementăm tehnic, parte de hard, de soft. Nu se poate până după-masă. Într-o lună, două va fi funcţional!”.
”Sistem Alert” va fi dezvoltat și implementat de ANCOM (autoritatea de comunicații), IGSU (inspectoratul de situații de urgență), STS (serviciul telecomunicații speciale) în colaborare cu operatorii de telefonie.
Soluțiile tehnice vor fi stabilite în cadrul unui grup de lucru constituit din reprezentanţi și experți ai entităților menţionate, care va avea prima întâlnire luni, 18 septembrie.
”Sistem Alert” va funcționa prin transmiterea unor mesaje de alertă specifice transmise abonaților pe telefonul mobil, nu doar printr-un simplu SMS, după modelul celor deja existente și funcționale în alte state europene. Alertele vor fi emise în funcţie de situațiile de urgenţă apărute la nivel regional – fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamități și situații de risc.
În paralel cu implementarea sistemului de alertă va fi demarată o campanie de informare publică și pregătire a populației pentru utilizarea acestui sistem.
În Statele Unite ale Americii, populația este anunțată din timp să se adpostească. Sistemul de tip SMS conţine informaţii despre perioada de pericol dar şi sfaturi pentru populaţie.
- Etichete:
- alerta sms
- furtuna violenta
- avertizare populatie
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News