Construit de arhitectul francez Louis Blanc, cel care a făcut şi planurile Ministerului Agriculturii sau pe cele ale Palatului Facultății de Medicină, astăzi palatul Ghica poartă numele de Casa Dunării.
Edificiul este dedicat în intregime istoriei Dunării în ţara noastră. La subsol există sala împăratului Traian, parterul este ocupat de saloanele regale, iar etajele de saloanele vieneze și cel oriental.
Primul care a avut ideea de a transforma prezenţa Dunării într-un avantaj, a fost împăratul roman Traian. El a vrut "să aşeze un stat de cultură omenească la gurile Dunării".
Sute de ani mai târziu, familia regală a României s-a implicat în buna administrare a fluviului, pentru a aduce beneficii ţării. În secolul al 19-lea funcţiona la Sulina chiar şi o Comisie Europeană a Dunării, de care monarhul de atunci, regele Carol I, se simţea foarte apropiat. În anul 1883 izbucnise o criză provocată de intenţiile Rusiei de a pune stăpânire pe toate gurile braţului Chilia al Dunării. Negocierile pentru rezolvarea crizei au durat 13 ani, iar succesul lor s-a datorat şi regelui Carol I. În aceeaşi perioadă, Comisia Dunării a construit un nou canal navigabil pe brațul Sulina.
Interesul lui Carol I pentru Dunăre a fost cel care a dus şi la construcţia celui mai important pod peste fluviu. Podul peste de la Cernavodă, construit pe baza planurilor inginerului Anghel Saligny, a fost inaugurat in 1895 în prezenţa regelui şi a purtat mult timp numele monarhului.
Pasiunea regelui pentru Dunăre era împărtășită de unul dintre cei mai abili diplomați și politicieni ai vremii, prințul Ion Ghica. În iulie 1881, regele Carol I semna decretul de numire a lui Ghica, în funcția de ministru extraordinar şi plenipotenţiar al României la curtea majestăţii sale Victoria a Marii Britanii. Ghica a considerat Dunărea drept leagănul civilizaţiei europene, iar casa în care traia prințul a devenit locul în care se duce mai departe crezul lui.