Duane Butcher, reprezentantul SUA la București: „Dacă nu știu la ce să se aștepte de la un guvern, de la un parlament, investitorii nu vor acționa!”
Întrebat despre atractivitatea României pentru investitorii americani, Duane Butcher a răspuns că „este întrebarea cea mai dificilă” și a adăugat că este un subiect care solicită o mare parte a timpului său şi al Ambasadei. „În prezent, cea mai importantă parte a activităţii ambasadei mele este pledarea pentru mai multă transparenţă, stabilitate şi previzibilitate. Aceste lucruri contează mult pentru România şi vor conta mult în viitor, când veţi încerca să atrageţi investiţii interne şi externe”, a subliniat diplomatul american în emisiunea „Pașaport diplomatic” de la Digi24.
El a arătat că stabilitatea politică este legată de transparenţă și previzibilitate. „Dacă nu ştiu la ce să se aştepte de la un guvern, de la un parlament, investitorii nu vor acţiona. E ceea ce fac nu doar investitorii americani”, a avertizat Duane Butcher. „Îţi doreşti să ştii că banii tăi sunt în siguranţă. E minunat să ştii că vei avea forţă de muncă foarte bine pregătită, că vei găsi competenţele de care ai nevoie, dar dacă nu ştii ce se va întâmpla cu Codul fiscal, cu Codul insolvenţei sau cu cel al audiovizualului (...) dacă aceste legi pot fi schimbate prea rapid, fără consultări adecvate, investitorii nu vor acţiona”, a explicat reprezentantul Washingtonului la București. El a adăugat că nu poate spune că există o teamă în rândul investitorilor americani din România, dar în orice caz, aceștia doresc mai multă previzibilitate.
România merită un ambasador
SUA nu mai au ambasador la București de mai bine de un an. Însărcinatul cu afaceri speră că va fi numit unul în curând. „România merită un ambasador, dar nu ştiu când se va întâmpla”, a spus Duane Butcher. El a arătat că procedura numirii unui ambasador presupune un proces riguros de selecție și verificare a unor potențiale conflicte de interese, proces care culminează cu aprobarea candidatului de către Senat.
Duane Butcher a negat că întârzierea numirii unui ambasador este un mesaj negativ transmis României de la Washington. „L-aş considera mai degrabă un semn al seriozităţii cu care tratăm o astfel de selecţie şi cred că România va avea în curând un ambasador. În mod cert nu trebuie să fie considerată o lipsă de valoare sau o expresie a dezamăgirii provocate de relaţia bilaterală. Nu se trimite niciun astfel de mesaj”, a punctat reprezentantul Statelor Unite.
Ridicarea vizelor. Amenințările UE n-ar ajuta România
Întrebat despre perpectivele de ridicare a obligativității vizelor pentru cetățenii români, însărcinatul cu afaceri a dat dovadă de un optimism moderat. În niciun caz nu se va întâmpla în următoarele șase luni, așa cum a cerut Uniunea Europeană. „Cred că este greu de crezut că vom reuşi să eliminăm vizele pentru SUA pentru toate cele cinci ţări rămase în acest termen (de șase luni – n.r.)”, a spus Duane Butcher. „Aşa cum ştiţi probabil, administraţia încearcă să schimbe legislaţia actuală, astfel încât cele cinci ţări rămase să poată intra mai uşor în programul Visa Waiver. Nu s-ar întâmpla imediat, trebuie semnate multe tratate, există cerinţe importante privind cooperarea în lupta împotriva infracţionalităţii internaţionale şi a terorismului”, a explicat el.
Reprezentantul SUA a precizat însă că în ceea ce priveşte cerinţele referitoare la cooperarea instituţiilor de aplicare a legii şi la lupta împotriva terorismului, România fie le-a îndeplinit deja, fie le va îndeplini curând. „Facem mari eforturi să încheiem acorduri pentru a avea totul pregătit, sperând că legislaţia va fi adoptată şi că rata refuzurilor va scădea sub 10%.”, a adăugat diplomatul.
Pe de altă parte, el a declarat că în cazul unei eventuale introduceri a vizelor pentru americanii care călătoresc în Europa de Vest, așa cum a amenințat Uniunea Europeană că va face, ar interveni un obstacol în calea introducerii României în programul Visa Waiver. „Cred ca acest lucru ar avea consecinţe economice negative de ambele părţi ale Atlanticului”, a avertizat diplomatul american.
Gaze de șist - E important să fie reglementări adecvate. Experiența altor țări e utilă
În ceea ce privește interesul companiilor americane – cu precădere Chevron – pentru gazele de șist din România și controversele pe care le-au născut aceste intenții, reprezentantul diplomatic al SUA spune că fiecare țară decide pentru ea însăși. Oamenii trebuie să se gândească bine care sunt riscurile, beneficiile și să găsească cel mai bun echilibru. „Ca în majoritatea situaţiilor, nu este doar alb sau negru, există reglementări şi e important ca acelea să fie adecvate, e important să se înveţe din experienţa celorlalte ţări în exploatarea sigură a acestei resurse”, a spus Duane Butcher.
El a dat asigurări că SUA exploatează resurse în mod responsabil și a evidențiat beneficiile care au fost obținute. „Am continuat să investim în această direcţie şi că am obţinut mari recompense de pe urma zăcămintelor vaste pe care le exploatăm în mod responsabil. Acum, în SUA, întrebarea este dacă să exportăm gaze naturale şi cred că dacă mi-aţi fi sugerat acest lucru într-un interviu în urmă cu doi ani, aş fi crezut că glumiţi. Aşadar, a schimbat mult situaţia şi economia”, a declarat însărcinatul cu afaceri al SUA referitor la gazele de șist.
El a subliniat, de asemenea, avantajul cetățeanului și al investitorului de a avea facturi simțitor mai mici: „Preţul gazelor în SUA este de cinci ori mai mic decât în România. Iar acest lucru contează nu doar când îţi plăteşti factura la sfârşit de lună, ci şi atunci când faci o investiţie. (...)”
Independenţa energetică și securitatea contează cu adevărat, argumentează diplomatul american. El a arătat că România ar avea mari avantaje economice, dacă ar trece la exploatarea resurselor pe care le are. „Cu tipul de investiţii pe care le luăm în considerare, dacă resursele de gaze de şist se dovedesc atât de mari pe cât se aşteaptă, România ar putea deveni în întregime autosuficientă, iar dezbaterea ar fi dacă şi cât să exportaţi. Similar, este posibil ca investiţia OMV-Exxon în gaze de mare adâncime să poată asigura resurse semnificative pentru mulţi ani”, spune Duane Butcher.
Transcriptul integral al interviului îl puteți citi AICI.
- Etichete:
- sua
- romania
- gaze de sist
- visa waiver
- duane butcher
- vize pentru sua
- insarcinatul cu afaceri al sua
- politica din romania
- cine e ambasadorul sua la bucuresti
- investitii americane
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News