Intrarea în ţară prin Vama Nădlac a ajuns, la propriu, o pată ruşinoasă pe hartă. Şoferii care aşteaptă la cozile ce par că nu se mai termină îşi golesc cu nonşalanţă gunoaiele pe marginea drumului.
„Neavând tomberoane, neavând coşuri de gunoi, unde să arunci gunoiul? Uitaţi şi dumneavoastră ce e pe acolo de gunoaie şi de mizerie. Infecţie!”, spune un șofer.
„Nemaivăzând gunoi nici nu îţi mai vine să mai arunci. Însă ce aţi văzut aici... o hârtie în plus sau una în minus, nu este nicio diferenţă”, adaugă un șofer.
Pentru agricultorii care au terenuri de-o parte şi de alta a drmului, situaţia e deja critică.
„Toate astea ajung până încolo, tot le adun... peste câteva zile din nou ajung aici”, spune un agricultor.
„Absolut nimeni nu ia nicio măsură, cei de la drumurile naţionale măcar să instaleze nişte simple butoaie de motorină cu două mânere...”, sugerează un alt agricultor.
Autorităţile locale spun că nu e treaba lor să cureţe drumul naţional. La un moment dat, cei care prestează muncă în folosul comunităţii au fost trimişi să cureţe gunoaiele de pe marginea şoselei, însă rezultatul n-a fost prea vizibil.
„Vă daţi seama că nu este plăcut, este un efort extraordinar din partea noastră, dar încercăm să facem faţă de foarte mulţi ani”, afirmă Vasile Ciceac, primarul din Nădlac.
Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, cea care ar trebui să vegheze la păstrarea curăţeniei şi să ofere condiţii de depozitare a gunoaielor, n-a oferit un punct de vedere oficial. Neoficial, nu este suficient personal.
Gunoiul a fost adunat ultima oară acum zece ani, atunci când oraşul Nădlac percepea tiriştilor o taxă de 10 lei pentru salubrizare. Practica a fost întreruptă la cererea transportatorilor.