Drumul dintre Cerţeşti şi Ghidigeni poartă numele de „Judeţean”. Excavatorul care îl repară de vreo două zile este proprietatea unui localnic. Omul şi utilajul au fost angajaţi de vecini să repare şoseaua. „Am zis să pun bani, apoi le-am spus şi celorlaţi şi au zis măi, te ajutăm şi noi cât putem, cu motorină, cu o lamă, domnii primari au fost de acord. Pe aici trec zilnic maşinile care aprovizionează comuna cu pâine, laptele şi cornul care vin la cei mici la şcoală şi multe altele, deci un drum util”, spune bărbatul.
„Este un gest al disperării acestor oameni care nu mai aşteaptă nimic de la consiliul judeţului”, spune Daniel Cotoranu, primarul comunei Cerţeşti.
„Se lucrează destul de greu, gropile mari le-am mai astupat în mare parte de dimineaţă, dar mai am încolo, sunt mai multe gropi, trebuie să le astup şi pe ălea”, explică şoferul buldozerului.
Oamenii nu prea au bani şi s-au înţeles cu şoferul utilajului să-i dea, în schimbul muncii sale, diverse produse. „Îmi dă vreo 200 de kile de motorină şi nişte cereale pentru păsări pentru acasă”, mai spune Lefter Emandache, şoferul utilajului.
În capitala de judeţ, reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că nu au avut până acum bani să repare drumul care de 40 de ani se numeşte judeţean, dar nu a a fost asfaltat niciodată.
„Şi eu, dacă aş fi fost acolo, poate aş fi procedat la fel. Asta e, dacă treci zilnic şi groapa e cât maşina... n-ai altă soluţie!”, spune Cornel Hamza, vicepreședintele CJ.
Consiliul Judeţean a organizat o licitaţie pentru un proiect care prevede exact ce au făcut localnicii: acoperirea cu pietriş a drumului judeţean dintre Cerţeşti şi Ghidigeni. Sunt însă şanse minime ca lucrările din bani publici să înceapă anul acesta.