Pacienţi cu boli psihice ar fi fost folosiţi fără să ştie, chiar de cei care aveau obligaţia să îi trateze. 250 de bolnavi din spitale şi centre medicale din aproape jumătate de ţară ar fi devenit victimele psihiatrilor. Procurorii au făcut percheziţii în 31 de spitale, printre care „Alexandru Obregia”, Militar şi Titan, dar şi la Agenţia Naţională a Medicamentului.
Procurorii spun că au descoperit mai multe metode prin care medicii ar fi transformat pacienţii în cobai. Cea mai gravă dintre ele: bolnavi psihic cărora le erau falsificate diagnosticul, fişa medicală şi semnătura, pentru a le putea fi administrat produsul testat. Nici nu e de mirare că starea pacienţilor se agrava. Directorii spitalelor susţin că nu ştiau ce fac angajaţii lor.
„Ei s-ar putea să aibă cabinetele lor particulare, unde să facă testele astea, în spital n-am cum, el are cabinetul lui, este doctrina asta actuală, este singur acolo cu pacientul”, spune Dumitru Popescu, managerul Spitalului de Psihiatrie Săpoca, din judeţul Buzău.
Nu se ştie câţi pacienţi au intrat în experimentele ilegale întrucât, spun anchetatorii, medicii au tot înscris bolnavi ca să încaseze onorariul.
„Două medicamante, nu știu să va zic de medicamente, dar ştiu că erau doar două. În referat se menționează un număr de 10, 20 de pacienți”, precizează Dumitru Popescu.
„S-au derulat trei studii clinice, au fost implicați mai mulți medici investigatori, iar ca număr de pacienți nu vă pot spune sigur, dar până într-o sută de pacienți”, îl contrazice Mihaela Mihalașcu, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie Săpoca.
Testele erau comandate de mari companii de medicamente din străinătate. Au fost făcute în mai multe ţări. Dar nereguli au fost descoperite, cel puţin pentru moment, doar în România. Iar studiile se fac din 2012. Între companiile din străinătate şi medici au apărut şi firmele de intermediari, verificate şi ele acum.
„În vizorul anchetatorilor sunt cinci firme, alături de producătorii de medicamente, medici, dar şi intermediari. Iar pentru un singur studiu clinic, firmele plăteau între 80.000 de euro şi 150.000 de euro”, transmite corespondentul Digi24.
Un singur medic, coordonator al studiului, primea aceste sume pentru a gestiona proiectul. Anchetatorii spun că astfel de studii s-au făcut la aproape toate spitalele mari din ţară.
„Este vorba despre patru studii clinice. S-au desfăşurat acum 4-5 ani. Din câte am fost informaţi, s-au verificat contractele”, spune Monica Costin, director de îngrijiri al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca.
„Poliţişti ridică înscrisuri referitoare la studiile clinice desfăşurate la nivelul Institutului de Psihiatrie Socola. Nu cunoaştem la acest moment numărul şi persoanele care sunt implicate”, spune Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi.
Procurorii au ridicat documente şi la Agenţia Naţională a Medicamentului, instituţia care aprobă studiile clinice.
Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al ANMDM: „Această atribuţie importantă a agenţiei se desfăşoară în baza unei legislaţii stricte, riguroase, a Uniunii Europene. Agenţia aprobă anual în jur de 200, 250 de studii.”
Situaţia cea mai gravă pare să fie cea de la Clinica de Psihiatrie din Arad. Unul dintre cei mai cunoscuţi medici, care este şi profesor universitar, s-ar fi folosit de rezidenţi pentru a falsifica semnăturile unor pacienţi. A strâns astfel nenumărate documente false prin care bolnavii şi-ar fi dat acordul să participe la testare. Până şi rezultatele analizelor au fost falsificate, spun procurorii.
Procurori: Analize falsificate
„Rezultatele testelor erau consemnate fictiv, iar probele biologice fie erau prelevate de la pacienți anterior începerii studiului și depozitate în aparate frigorifice, fie erau recoltate de la cadrele medicale ale Secției de Psihiatrie.”
sursa: Parchetul General
Acasă la medicul din Arad, procuorii au descoperit un mic muzeu. Au apelat la evaluatori pentru a estima preţul lucrărilor de artă.
„Ce fac aceşti oameni este o crimă. O crimă la adresa pacientului, este o crimă la adresa profesiei şi este o crimă la adresa standardului medical”, spune medicul psihiatru Gabriel Diaconu.
În acest dosar, procurorii vor audia şi pacienţii care au fost cobai în studiile clinice.