Din ceea ce era o dată una dintre atracţiile staţiunii Saturn a rămas doar un peisaj dezolant.
Paul Greavu, reporter Digi24: „Aflat între Mangalia şi Saturn, acest dig s-a prăbuşit pe o distanţă de 20 de metri. Locul nu este semnalizat, nu este îngrădit şi poate fi un real pericol, pentru că plăcile din beton şi piatră sunt foarte alunecoase.”
La doar câteva sute de metri depărtare, aceleaşi probleme: crăpăturile din structură sunt adânci.
„Apăi, arată aşa ca-n România, ce să facem, aici trăim, nu?”
În Mangalia, în dreptul sanatoriului, stăvilarul din apropierea zonei de promenadă a fost distrus.
„N-am mai mers pe digul ăsta de foarte multă vreme, când eram mic alergam desculţ pe el. Sigur, că totul era la nivel, nu erau plăcile astea...acum nu se mai poate.”
***
„Cu ani în urmă, normal, arăta mult altfel. Acum s-a lăsat totul aşa, la voia întâmplări.”
Situaţia celor 25 de diguri din Mangalia şi din staţiuni precum Saturn sau Olimp este departe de a fi rezolvată. Construcţiile de beton sunt în patrimoniul primăriei. Cu toate acestea, autorităţiile locale nu pot lua măsuri.
Ciprian Popa, şef serviciu management proiecte Primăria Mangalia: „Proprietar pe construcţie este municipalitatea, proprietar pe terenul pe care s-a amplasat construcţia este statul român, prin Apele Române. Sunt nişte situaţii care ar necesita nişte intervenţii de urgenţă. Nu putem aloca bani pe proprietatea altuia.”
Paul Greavu, reporter Digi24: „Potrivit reprezentanţilor Apelor Române, există posibilitatea ca digurile din Mangalia şi staţiunile din sud să fie cuprinse într-un proiect de reabilitare a zonei costiere dintre Eforie Nord şi Vama Veche.”
Cert este că sutele de mii de turişti care vor ajunge în sudul litoralului trebuie să se ferească de plimbările pe digurile din zonă.