Dezbaterea din comuna Băceşti, pe tema explorării gazelor de şist, a debutat cu un moment tensionat. Participanţii s-au calmat, însă, repede şi i-au ascultat pe experţi.
„În sonda respectivă se fac nişte perforaturi şi prin perforaturile respective se injectează un fluid sub presiune”, a explicat profesorul universitar Cornel Dinu de la Facultatea de Geologie din Bucureşti.
Prea mulţi termeni tehnici au produs însă confuzie în rândul localnicilor.
„N-am înţeles nimic... Dacă e de acord toată lumea şi noi suntem de acord”, a spus un localnic.
„Oamenii nu sunt educaţi. În satul Păltiniş oamenii au patru clase, deci vreau ca informarea să se facă pe bune. Îşi bat joc unii de nişte oameni săraci care nu au ce mânca şi care sunt foarte slab instruţi”, spune Horaţiu Cărăuşu, primarul comunei Băceşti.
Cu toate că oamenii nu au înţeles mare lucru din explicaţiile experţilor, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale sunt mulţumiţi de rezultatul dezbaterii.
„E foarte bine, în urma acestui dialog am învăţat şi unii şi alţii”, crede Gheorghe Duţu, preşedinte ANRM.
Edilul comunei Băceşti spune că este de acord cu realizarea unei prospecţii în localitate. Iar în cazul în care vor fi descoperite gaze de şist, va cere din partea statului măsuri şi garanţii în privinţa siguranţei.