Peste 50 de condamnaţi care îşi execută pedeapsa în regim închis au împlinit deja o săptămână în hala de producţie Fujikura, cu sediul în Dej.
Printre ei se află şi Daniel, închis în urmă cu aproape patru ani. Tânărul se bucură că are şansa să lucreze în companie, unde speră să şi rămână după ce îşi va ispăşi pedeapsa.
„În fiecare lună câştigăm nişte zile libere aici şi nişte bănuţi pentru oamenii mai nevoiaşi, nu mai suntem în cameră, trece mai repede vremea”, spune Daniel Şepşi, deţinut.
O zi redusă din pedeapsă la patru zile lucrate în companie şi 40% din salariul negociat între Fujikura şi Penitenciarul Gherla. Acestea sunt câştigurile pentru „muncitorii cu statut special” din hala din Dej.
„E şi un beneficiu şi ne integrăm mai uşor în viaţa de afară după ce ieşim. E foarte simplu ceea ce facem, trebuie doar să te adaptezi”, spune Mihai Ananie, deţinut.
Chiar dacă programul este la început, conducerea companiei vrea să aducă în fabrică peste 200 de deţinuţi, dintre care 70 de femei, care îşi ispăşesc pedeapsa în regim închis, adică au primit pedepse mai mari de trei ani.
Compania mai are un avantaj: deţinuţii înseamnă forţă de muncă stabilă.
„Vizează crearea unui nucleu de oameni stabili, pentru că în piaţa actuală a muncii, foarte dinamică, haotică de-a dreptul, este un mare avantaj să ai un nucleu de stabilitate”, a afirmat Paul Pătraşcu, directorul de Resurse Umane pe Europa de Est al companiei Fujikura.
Fujikura este un concern japonez cu peste 45.000 de angajaţi în întreaga lume. Compania produce fibră optică și de cablaje pentru industria auto.