OAŞ COM IMPEX SRL a fost înfinţată în 2005 şi are ca obiect principal de activitate tăierea şi rînduirea lemnului. În luna august a acestui an a câştigat licitaţia organizată de Direcţia Silvică Prahova pentru deszăpezirea drumurilor forestiere ce traversează patru ocoale din judeţ. La licitaţie a mai participat o altă firmă, dar nu a îndeplinit condiţiile. Potrivit contractului firma trebuie să se ocupe de deszăpezirea drumurilor care deservesc exploataţiile forestiere şi primeşte peste 1 milion de lei.
Deşi a fost înfiinţată în Satu Mare, firma şi-a deschis în septembrie, la trei luni de la câştigarea licitaţiei, un punct de lucru în Floreşti Prahova.La aceeaşi adresă unde funcţionează cea mai mare firmă de deszăpezire din Prahova, Rebelis Construcţii SRL, abonată la contractele de deszăpezire din judeţ. Doar pentru iarna 2014-2015, Rebelis Construcţii SRL a câştigat, 12 din cele 13 tronsoane de drumuri judeţene. Anul trecut, Rebelis a deszăpezit toate drumurile naţionale importante din Prahova şi o bucată din Autostrada Bucureşti-Ploieşti.
E punct de lucru. Noi avem punct de lucru în sediul altcuiva și nu vă lasă să filmați.
E societatea aia Rebelis care are ...?
Da,da,da...
Da' cine e? Domnul Bucur sau cum îl cheamă?
Da, domnul Bucur?
Dumnealui era mai devreme?
Da. El a zis că „fără filmat"
Oaş Impex ar trebui să deszăpezească aproape 300 de km de drumuri forestiere.
Păi aici mai e un buldozer, mai sunt două pe traseul Valea Doftanei.
Cristian Fodor este şofer pe buldozere de o viaţă. De un an de zile s-a angajat la societatea din Satu Mare şi acum trebuie să se ocupe, la fel ca iarna trecută de drumurile forestiere ale ocolului silvic Câmpina.
Sunt autobuzele care trebuie să circule.
Păi nu, eu vă întrebam de drumurile forestiere.
Deci acolo mai puțin.
Potrivit Romsilva, Ocolulul Silvic Câmpina are 74 de km de drum forestier, folosiţi de societăţile care au licenţe pentru tăierea pădurilor. Şi deşi Direcţia Silvică Prahova cheltuieşte acum peste 1 milion de lei ca să faciliteze acestor firme accesul în păduri pe timp de iarnă, situaţia din teren e alta.
Anul trecut ați avut intervenții pe drum forestier?
Nu. Nu am avut pentru ca majoritatea proprietarilor de păduri care sunt aici au utilajele lor. Au TAF-uri, d-astea mari nemțești.
Ăstia ne dau ordin de începere, unde să mergem, n-avem nicio treabă. Ne dau ordine de începere prin fax, prin e-mail și să vedem unde ne cheamă.
Firma Oaş Impex este deţinută de Mărcuş Gheorghe de 62 de ani din Certeze, Satu Mare. La telefonul de contact răspunde însă Mărcuş Vasile de 41 de ani. Ocolul Silvic Negreşti Oaş, locul unde firma îşi are sediul social, este condus tot de un Mărcuş Vasile.
Dumneavostra ați înregistrat această societate în Negresti-Oaș și locuiți în București?
Eu locuiesc în Bucuresti..ce are?! Eu locuiesc în București, sunt de la Satu Mare, ce vă deranjează? N-are nicio legătură cu mine, nicio treabă... eu sunt Mărcuș Vasile, născut în 1973, domnu' nu știu cine-i...
Potrivit portalului de licitații electronice, Romsilva Prahova este singura direcție din țară care a scos la licitație contracte pentru deszăpezirea drumurilor forestiere. Reprezentanții Romsilva nu au putut fi contactați.