Der Spiegel: România se alătură Greciei ca o problemă acută pentru UE
Articolul se intitulează „România se alătură Greciei ca o problemă acută pentru UE” și este semnat de Charles Hawley. În final, jurnalistul face o trecere în revistă a articolelor despre România apărute în câteva publicații germane.
„Se pare că este un mod simplu de a determina dacă o țară și-a interiorizat cu adevărat valorile democrației. Tot ceea ce trebuie făcut este să-l asculți cu atenție pe candidatul câștigător după ce voturile au fost numărate. Dacă dorința de a opera schimbări constituțuionale este mai puternică decât cea de a rezolva adevăratele probleme care afectează țara, îndoielile sunt garantate. Acesta pare să fie cazul premierului român Victor Ponta, a cărui Uniune Social Liberală a obținut 58,6% din voturi la alegerile de duminică. În loc să-și îndrepte atenția către economia precară a țării și asupra monedei slabe, el a început imediat negocieri cu micul partid al maghiarilor, UDMR; pentru a forma o coaliție cu care să ajungă la o majoritate de două treimi – necesară pentru a face schimbări constituționale”, scrie „Der Spiegel”. Ponta intenționează să câștige lupta sa pentru putere cu Traian Băsescu odată pentru totdeauna, arată publicația germană.
„Der Spiegel” rezumă această luptă și amintește de referendumul de astă-vară, spunând că a relevat o dezaprobare generalizată la nivel național față de președintele Băsescu, acesta fiind și unul dintre principalele motive pentru victoria copleșitoare a lui Victor Ponta în alegerile de duminică. La rândul său, Băsescu nu a fost capabil să citească semnele evidente și nu a manifestat vreo intenție de a da înapoi în bătălia sa cu Ponta, mai scrie „Der Spiegel”. Și-a exprimat intenția de a numi pe altcineva decât Ponta să formeze guvernul, chiar dacă o asemenea mișcare ar duce aproape sigur la suspendarea sa de către Parlament.
Rezultatul acestei bătălii acerbe și prelungite pentru putere este o economie în suferință care nu primește atenția urgentă de care are nevoie. Totuși, deficitele democratice ale țării sunt cele care au atras atenția cea mai mare de la alegeri, mai scrie „Der Spiegel”, reproducând în continuare citate ale unor comentatori germani, apărute în presa germană.
Astfel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, un cotidian de centru-dreapta, scrie:
„Este suficientă o comparație între declarațiile lui Ponta făcute acasă și cele pe care le face în străinătate pentru a vedea cum cariera sa politică este fundamentată pe fraudă și înșelătorie. Reforma constituțională despre care premierul a vorbit înainte de alegeri vizează subordonarea Curții Constituționale Parlamentului și slăbirea ultimului bastion al statului de drept. Toate progresele făcute în ultimii opt ani ar putea fi anulate cu o singură mișcare, iar România s-ar întoarce în punctul unde era la începutul anilor 1990, când FSN-ul controlat de comuniști a izolat țara pe plan internațional și a deschis calea către putere și îmbogățire pentru o nouă clasă de oligarhi penali”. (....)
„Victoria USL, în care domină vocile proruse, antieuropene și antioccidentale, este un risc serios pentru o regiune care deja se confruntă cu o influență în creștere a Moscovei. După Grecia, România este acum o a doua problemă acută pentru NATO și UE în Balcani. Alianța transatlantică este fragilizată pe flancul său sud-estic”.
Din Süddeutsche Zeitung, publicație de centru-stânga, „Der Spiegel” reproduce următoarele pasaje:
„Băsescu este extrem de conflictual și are o mare parte din vină pentru faptul că țara este împărțită între două tabere care se urăsc. Privite lucrurile în felul acesta, a fost o greșeală a președintelui. Din funcția de președinte, ar fi trebuit să fie un exemplu de prevedere a unui om de stat și de discreție și ar fi trebuit să stabilească standardul pentru reformă democratică. În schimb, Băsescu preferă atacul, trucul și șmecheria. Și nepotismul se numără printre slăbiciunile sale”.
„Pe de altă parte, oponenții săi, Ponta și Antonescu, încarnează vechiul și putredul sistem de tranziție, care nu este dispus la reformă. Ofensiva lor parlamentară din primăvară, o tentativă de a prelua controlul tuturor instituțiilor influente, a lăsat impresia că cei doi au o înțelegere pre-democratică a guvernării”.
„România este o țară cu o calitate democratică minimă și mai are mulți pași de făcut pe calea către o societate matură. Ponta și compania ar trebui să fie conștienți că restul Uniunii Europene îi va urmări atent. Iar Băsescu ar trebui să fie conștient că escapadele sale nu își vor mai găsi apologeți dincolo de granițele României”.
Cotidianul Die Tageszeitung, având orientare de stânga, scrie:
„Înfrângerea categorică suferită de susținătorii președintelui Traian la alegerile parlamentare confirmă încă o dată că românii sunt nemulțumiți de actualul șef al statului. Deja s-a adeverit din vară aceasta”.
„Social-democrații aflați la guvernare au tras cel mai mare profit din respingerea lui Băsescu. Dar liderul lor, Victor Ponta, nu ar trebui să sărbătorească prea curând. Victoria lui copleșitoare înseamnă doar că alegătorii au optat pentru răul mai mic dintre alternativele legitime”.
„Un gând amar s-a conturat în rândul alegătorilor români (...): Niciuna dintre tabere nu este mai bună decât cealaltă în materie de corupție, nepotism și eforturi de a-și asigura propria supraviețuire” (....).
„Rămâne de văzut cum va arăta viitorul guvern și cine îl va conduce. Dar un lucru este clar: Lupta pentru putere va continua. Asta înseamnă stagnarea unei țări în locul reformelor de care are nevoie disperată”.
Cotidianul financiar Handelsblatt pare să rezume ceea ce spun majoritatea experților:
„Europa de Est nu este prea băgată în seamă zilele acestea. Restul continentului este prea adesea cu totul absorbit de problemele datoriilor din Grecia și din alte părți. Trebuie să se întâmple ceva cu adevărat ceva răsunător pe plan politic într-o țară precum Ungaria sau România pentru ca să ajungă la știri”.
„Vecinii noștri estici au propria parte din vină pentru existența lor în umbră – prea de puține ori aduc vești bune. Dar exact aceasta – vești bune – pare să vină de la alegerile parlamentare din România. Alegătorii au declarat sfârșitul luptei pentru putere care paralizează de luni de zile țara. Cu aproape 60% din voturi, l-au declarat învingător pe premierul Victor Ponta. Rivalul său, președintele Traian Băsescu a fost pedepsit”.
„Ceea ce i-a lipsit României până acum este un guvern care să fie mai interesat de viitorul țării decât de asigurarea propriei bunăstări. Nu este deloc sigur că Ponta va acoperi acest deficit. A arătat prea puțin respect pentru statul de drept în lupta sa împotriva lui Băsescu. Dar încă există o oportunitate. Iar Europa s-ar putea folosi de un boom în sud-estul său”.
- Etichete:
- romania
- alegeri
- victor ponta
- der spiegel
- presa germana
- econ
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News