Pe o lege organică, un text care poate fi transformat doar cu majoritatea parlamentară plus unul, Guvernul a trasat limite noi. Printre altele, „orice contestare a sancțiunii CNA în instanță suspendă executarea până la decizia definitivă”. Mai exact, amenzile şi suspendarea emisiei televiziunilor sancţionate nu pot fi aplicate dacă televiziunea contestă decizia CNA în instanţă.
Citiţi mai multe detalii despre modificările aduse Legii Audiovizualului aici.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Andrei Zaharescu nu a putut da răspunsuri concrete ziariştilor cu privire la modificarea Legii Audiovizualului prin Ordonanţă de Urgenţă. El nu a spus nici de ce nu a fost dat publicităţii documentul.
Despre modificarea subită a Legii Audiovizualului şi despre felul în care a fost operată, au oferit la Digi24 argumente şi explicaţii doi parlamentari şi totodată candidaţi: Cristian David, senator PNL şi candidat USL la Senat, şi Costică Canacheu, deputat PDL şi candidat ARD pentru Camera Deputaţilor.
„Sunt convins că există o explicaţie din partea Guvernului cât de repede”, spune senatorul PNL Cristian David, care nu are mai multe detalii decât purtătorul de cuvânt.
Replica deputatului PDL Costică Canacheu este un atac la patronii televiziunilor greu lovite de sancţiunile Consiliului Naţional al Audiovizualului, acum la putere: „Explicaţia e simplă. Nu este o Ordonanţă de Urgenţă, este o ordonanţă de oportunitate. (...) Între candidaţii USL se află doi importanţi patroni de televiziune – domnul Voioculescu (Dan Voiculescu, Antene) şi domnul Sebastian Ghiţă (RTV). Disputa în legătură cu felul în care s-au făcut unele emisiuni, nu numai la aceste televiziuni e veche şi iată, e un moment de oportunitate în care se poate arăta o nuieluşă Consiliului Naţional al Audiovizualului.”
Plata amenzilor, după decizia instanţei
„Sunt şi referiri la felul în care se vor încasa amenzile pe care CNA-ul le va da. Adică dacă se face o întâmpinare în instanţă, se suspendă plata amenzii sau sancţiunea”, subliniază Canacheu.
Până acum, legea stipula că televiziunea plăteşte amenda sau suspendă emisia, după caz, şi abia apoi poate contesta decizia CNA în instanţă. Potrivit OUG de azi, acţiunea în instanţă vine prima, sancţiunile se suspendă şi nu pot fi aplicate decât după decizia curţii, ceea ce se poate traduce în tergiversări şi amânări repetate.
Senatorul PNL Cristian David este de acord cu accest principiu. „Sunt întru de acord cu noua modificare pentru că, dacă operează un principiu al justei şi echilibratei judecăţi, atunci cred o decizie nu poate fi executorie înainte de a fi judecat un apel sau un recurs. Ceea ce mi se pare că stă la baza acestei decizii este un principiu fundamental de drept.
Ca să putem să spunem că o simplă decizie a CNA care are posibilitatea să fie atacată în instanţă poate produce efectul suspendării emisiei, mi se pare abuziv. (...) Ce-ar fi dacă o decizie a CNA este invalildată în instanţă? Într-o televiziune, credeţi că aţi putea primi compensări pentru situaţia în care două sau trei luni v-aţi judeca în instanţă şi aţi avea emisia oprită până la momentul în care instanţa vă va da dreptate?”, a întrebat senatorul.
Despre invitaţi
Cristian David este senator PNL de Vaslui, candidat la Senat sub sigla USL pentru Colegiul 1 Diaspora. Costică Canacheu este deputat PDL, candidat ARD pentru Camera Deputaţilor în Colegiul 4 Bucureşti, este la al patrulea mandat de deputat şi a candidat mereu în Bucureşti.