În total, au fost 119 voturi pentru această lege, nicio abținere și nici un vot împotrivă. Mai mult, toate grupurile parlamentare au votat în favoarea acestei legi.
Legea urmează să fie dezbătută și în Camera Deputaților, care este for decizional.
Legea dării în plată presupune că persoanele care au credite de locuințe pot ceda bunurile ipotecate către bănci, dacă nu mai au cu ce plăti împrumuturile, conform Agerpres.
Președintele Klaus Iohannis a cerut pe 18 decembrie Parlamentului reexaminarea legii privind darea în plată. Șeful statului a motivat că este atributul Legislativului să definească mai riguros termenii folosiți, astfel încât să fie eliminate neclaritățile și evitate confuziile.
„Nu e o victorie a mea, e o victorie a normalității, legea dării în plată nu afectează Prima Casă, el se va derula fără probleme”, a declarat Daniel Zamfir, inițiatorul legii.
„Care e scopul acestei legi? Nu e pentru a proteja anumiți consumatori, chiar și pe cei în dificultate, pentru că își pierd casa, avansul și ratele plătite, niciunul dintre ei nu e protejat prin această lege, scopul e de a face ceva ce nu face BNR. BNR ar fi putut să lase această lege fără obiect dacă ar fi emis norme”, a spus Dincă Marinică, senator PNL.
La rândul său, Cristiana Anghel, senator ALDE a spus: „Cui folosește această retrimitere a legii în parlament, păi să vedem cine a retrimis-o... Domnul Iohannis, ce are el? O casă. Ce a făcut cu casa? A închiriat-o la o bancă. Cine vorbește despre Comisia Europeană, mititeii, au uitat că ne-au mâncat un referendum. Acum ce fac? Ne obligă să ne omorâm cetățenii. Uitându-ne cine face lobby pentru această lege, nu există decât o concluzie: Legea trebuie să treacă ca atare, toate amendamentele respinse și cetățenii să se simtă apărați”.
„Am susținut cu argumente că eliminarea programului Prima Casă e bazat pe o dezinformare nefericită. Parlamentul alocă o sumă de bani de la buget pentru ca ministerul de Finanțe să susțină programul Prima Casă, nicidecum nu-și poate permite guvernul să nu mai acorde aceste sume pe motiv că băncile nu ar mai fi interesate. Aș fi vrut ca BNR să ia în serios că nu e doar un regulator de monedă, ci e deținător al acestui monopol ce ține de finanțele statului român”, a declarat Șerban Nicolae, senator PSD.
Citiți și: