Actualizare 14.40. Alerta de tsunami a fost ridicată pentru întreaga coastă a Pacificului, a anunțat Agenția niponă de meteorologie.
Actualizare 11.05. Avertizarea de tsunami a fost ridicată, neexistând riscul producerii unui val uriaș. Autoritățile au anunțat că nu există probleme la centrala nucleară de la Fukushima.
Actualizare 11.00.O nouă replică, cu magnitudinea de 6,2 s-a produs cu puțin timp în urmă, a anunțat Institutul American de Geofizică.
________________________________
Mișcarea telurică s-a produs la 500 de kilometri de Tokyo și la 33 de kilometri adâncime în Oceanul Pacific.Cutremurul a fost resimţit puternic în capitala Japoniei, unde imobilele au fost zguduite serios. Pământul s-a mișcat timp de aproximativ patru minute.
În 2011, un seism de 8,9 grade a făcut pagube uriașe
Anul trecut, s-a produs un cutremur de 8,9 grade, urmat de un tsunami de 10 metri, în nordul țării. Bilanțul dezastrului s-a apropiat de 30.000 de morți și dispăruți și sute de mii de persoane de persoane rămase fără locuințe.
A fost atunci și stare de alertă nucleară după ce cutremurul a creat probleme la centrala nucleară Fukushima, unde două reactoare au fost afectate grav.
„Diferențele față de cutremurul de anul trecut sunt foarte mari. O magnitudine de 7,3 față de una de 9,0 este una foarte mare. Efectele produse de acest seism nu vor fi similare cu cele din 2011. Posibilitatea producerii unui tsunami care să aibă consecințe grave este una foarte mică. Nu cred că valul va depăși înălțimea de un metru. De obicei, Japonia este pregătită pentru așa ceva. Ei au anual un seism în jur de opt grade”, a declarat la Digi24 Constantin Ionescu, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului.
„Un seism cu magnitudinea de 7,3 este ceva obișnuit pentru ei. Japonezii sunt pregătiți și clădirile sunt construit în așa fel încât să nu fie probleme”, a precizat la Digi24 directorul onorific al Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu.