În mai bine de trei decenii, 6.800 de piloţi ai Alianţei Nord Atlantice au trecut prin mâinile instructorilor de la baza aeriană Sheppard, de la debutul programulului comun EURO-NATO pentru antrenarea piloţilor pentru avioane cu reacţie.
Acum, şi România vrea să îşi trimită piloţii militari la aceste cursuri. „Baza este absolut superbă. Programul pe care îl au aici este unul de top, poate chiar cel mai bun din lume. Cred că va contribui în mod semnificativ la dezvoltarea Forţelor Aeriene Române”, spune colonelul Alexandru Trandafir.
În fiecare an, 200 de piloţi şi 75 de instructori din statele membre NATO urmează aceste cursuri.
Şeful Departamentului de Cooperare în domeniul Apărării al ambasadei SUA la București, colonelul Glen Lawson, crede că participarea piloților români nu poate aduce decât beneficii.
„Când vor avea avioane F-16, vor fi parte a unei alianţe combinate unde este nevoie de orice, pe plan al acţiunii aeriene, iar acest program îi va întări şi le va permite să reacţioneze alături de ceilalţi partenei din NATO”, a declarat Glen Lawson.
În momentul de faţă, programul comun EURO-NATO pentru antrenarea piloţilor este considerat cel mai complex sistem de pregătire a piloţilor avioanelor din statele membre NATO şi cel mai bun de acest gen din lume.
Cursurile durează 13 săptămâni şi includ antrenamente de bază şi avansate pe avioane T-38, dar şi elemente tehnice de bază, ofensive şi defensive, aer-aer şi sol-sol.