Negocierile pentru „Cuminţenia Pământului” bat pasul pe loc. După mai bine de o lună şi jumătate de discuţii, Ministerul Culturii nu le-a făcut proprietarilor operei de artă nicio ofertă clară.
”Timpul trece, lumea îşi pierde răbdarea, dar ideal ar fi să finalizăm cât mai repede. În ideea în care se concretizează, în sensul că statul nu este interesat să ofere valoarea corectă pentru lucrare. Atunci sculptura iese în piaţa privată şi se poate vinde discret şi repede. Muzeele au rămas interesate şi sunt în continuare nişte persoane private interesate”, a spus Alexandru Bâldea, reprezentantul proprietarilor în negocierile cu Ministerul Culturii.
Sculptura a fost verificată de experţii Ministerului Culturii care au confirmat că este autentică. "Cuminţenia Pământului" a trecut prin această procedură şi în 2008.
„Nu-mi imaginez că evaluarea care s-a făcut acum este alta decât cea făcută tot de către ei în trecut. Tot de către experţii lor şi în baza fişelor de evaluarea de la Muzeul Naţional”, a adăugat Alexandru Bâldea.
După prima expertiză, cea de acum șase ani, opera de artă a fost evaluată la 20 de milioane de euro. Acum, Ministerul vrea o nouă evaluare. În cazul în care statul român nu va veni cu o ofertă clară, proprietarii spun că au deja şase posibili cumpărători. "Cuminţenia Pământului" este tezaur al patrimoniului naţional şi, dacă va fi vândută în străinătate, legea spune că poate fi scoasă din ţară doar pentru perioade limitate de timp.
”Legea românească nu prevede un anumit termen pentru care o operă de artă care face parte din Tezaur poate fi scoasă din ţară. Nefiind prevăzut un anumit termen, se poate interpreta că temporar înseamnă şi o zi sau o lună, un an, chiar şi zece ani”, a spus Bogdan Gabrovski, avocatul proprietarilor.
Ministerul Culturii nu a răspuns solicitării Digi24 de a face precizări în legătură cu stadiul negocierilor.