Foto: Gulliver/ Getty Images
Valoarea totală a programului este de aproximativ 66 de milioane de lei. În anul şcolar 2016-2017, vor fi acordate gratuit mere, în limita aceleaşi valori de 0,37 lei/elev, ca şi în anul precedent, pentru o perioadă de maximum 88 de zile de şcolarizare.
„Programul va fi implementat de Ministerul Agriculturii, prin APIA, alături de consiliile judeţene. Astfel, în anul şcolar 2016-2017 vor fi acordate gratuit mere pentru o perioadă de 88 de zile de şcolarizare. Conform datelor comunicate de Ministerul Educaţiei beneficiază de această facilitate 1.760.000 de elevi din clasele pregătitoare şi I-VIII din învăţământul public şi privat autorizat şi acreditat”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.
De asemenea, Liviu Iolu a anunțat că Executivul analizează şi extinderea programului pentru preşcolari.
Pentru a se încuraja alimentația sănătoasă vor fi organizate vizite la ferme pomicole/legumicole, la staţiuni de cercetare pomicolă/legumicolă, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare, organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe şi/sau legume, inclusiv degustarea de fructe şi/sau legume, cu acordarea de premii.
De asemenea, vor avea loc activități de grădinărit la nivelul şcolii și zile tematice dedicate consumului de fructe şi legume.
Guvernul a transmis că fondurile UE alocate României pentru acest an şcolar sunt de 6.869.985 euro, iar rata de cofinanţare este de 89%. Măsurile adiacente distribuţiei de fructe sunt eligibile pentru sprijinul financiar al Uniunii Europene şi trebuie să se încadreze valoric în limita a 15% din alocarea finală a fiecărui stat membru. Astfel, bugetul total al programului este de aproximativ 66 milioane lei, din care 31,6 milioane lei provenite din fonduri UE şi 34,4 milioane lei reprezintă co-finanţare publică şi cheltuieli, altele decât cele eligibile.
Programul Uniunii Europene de încurajare a consumului de fructe în şcoli este implementat în România începând din anul 2009-2010, în conformitate cu prevederile OUG nr. 24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli, cu modificările şi completările ulterioare.