Aeronavele folosite de NATO sunt dotate cu un sistem performant, capabil să scaneze teritoriul monitorizat pe o rază de până la 400 de kilometri. Un astfel de avion zboară la o altitudine de peste 9000 de metri, iar de acolo cu ajutorul sistemului radar adună date esenţiale din punct de vedere strategic. La misiuni participă şi experţi militari români.
„Ca operator de supraveghere, misiunea mea este să supraveghez cerul şi navele şi să monitorizez traficul care se află în aria noastră de răspundere, indiferent unde zburăm. Aceasta este graniţa maritimă a României, aici avem harta completă a României. Vreţi să vedeţi şi Polonia? Aici este Polonia”, explică sergentul Ruxandra Rafail.
Sistemul de scanare AWACS este capabil să vizualizeze maşini, avioane, tancuri sau nave. Un singur avion poate acoperi o suprafaţă de aproape 300 de mii de kilometri pătraţi.
„Misiunea de survolare a României şi Poloniei are scopul de a-i asigura pe aliaţii NATO că vom face totul pentru a monitoriza ceea ce se întâmplă în Ucraina, astfel încât să-i putem avertiza din timp, şi pentru a-i asigura că noi ştim ce se petrece acolo”, spune Peter Geubbels, director tehnic.
Acestea sunt primele misiuni militare ale NATO pe teritoriul României de la aderarea ţării noastre la Tratatul Nord-Atlantic.