Până acum 23 de ani, acest vocabular al terorii făcea însă parte din viaţa fiecărui român. Un vocabular pe care generaţiile născute după 1989 trebuie acum să-l descifreze din cărţi, filme şi ziare, pentru a înţelege cît de mare a fost schimbarea şi cât de important a fost sacrificiul făcut în acel decembrie sângeros.
În centrul Capitalei, la kilometrul zero al democraţiei, Andrei priveşte monumentele din Piaţa Universităţii. Monumente ale unor vremuri pe care el nu le-a cunoscut, ale unor clipe eroice care i-au făurit o lume greu de imaginat în urmă cu 23 de ani.
Andrei e psihoterapeut. O meserie cândva prigonită de regimul comunist. Biblioteca lui Andrei este plină de cărţi care pe vremuri ar fi fost interzise. De altfel, psihologia ca disciplină a fost desfiinţată între 1977 şi 1989. Era considerat retrogradă, inutilă sau chiar subversivă. Să stai de vorbă cu oamenii, să încerci să le afli problemele - asemenea fapte ar fi atras imediat suspiciunile securităţii.
„Dacă vreo instituție ar veni să-mi ceară așa ceva, în mod abuziv, nu cred că aș fi dispus să-mi continui meseria”, mărturisește Andrei Tudor Chiriac.
O soartă pe care însă mulţi români au avut-o, sub comunism - un sistem pe care Andrei a avut norocul să nu-l cunoască.
Incubator 107, locul unde tinerii discută despre dezvoltare personală
Acelaşi noroc l-au avut Lavinia şi Nicoleta. Numele scrise pe acest monument din Piaţa Revoluţiei reprezintă tot atâtea vieţi jertfite pentru libertatea celor de azi. România de după revoluţie a însemna pentru Lavinia şi Nicoleta ocazia de a-şi schimba complet viaţa.
Într-o mansardă, Lavinia organizează întâlnirile unei organizaţii din care face parte: asociaţia culturală Incubator 107. În fiecare seară, acolo se discută despre dezvoltare personală, despre lume şi despre culturi diferite. O asemenea întrunire ar fi fost considerată o amenințare la adresa statului, în vremurile comuniste.
„Faptul că aduci oameni împreună și creezi o comunitate, sigur ar fi ridicat semne de întrebare. Incubator 107 nu există numai în București, ci există și în Cluj, Timișoara, Iași și Brașov, unde am găsit echipe care să implementeze același model. Dacă ai fi făcut treaba asta înainte de 89, cu siguranță erai tratat ca un agitator”, spune Lavinia Cârcu fondatorul Incubator 107.
Altfel le-ar fi fost viața în comunism. Absolventă de Politehnică, Lavinia ar fi devenit inginer într-o fabrică dintr-un oraş industrial, prizonieră pe viață a unei cariere pe care n-ar fi iubit-o. O soartă împărtășită de milioane de români, în așa-numita Epocă de Aur. O epocă în care alegerile importante erau făcute de alții.
PCR nu era doar numele partidului, ci şi prescurtarea celebrei sintagme Pile, Cunoştinţe şi Relaţii. Adică reţeta supravieţuirii în acele timpuri. Sistemul avea puterea să schimbe destine dintr-o semnătură. Un sistem pe care tinerii de azi îl mai pot cunoaşte doar din cărţi şi din mărturii. Jertfele altor tineri, căzuţi la Revoluţia din 89, a trimis regimul comunist acolo unde-i era locul, în lada de gunoi a istoriei.