„Anul 2013 a fost un an obișnuit, de continuare și de depășire a crizei, de reluare a unor tensiuni mai vechi, dar și de soluții noi. Tot ce am spus aproape că se potrivește și cu anul 1998, sau 2003”, a spus Emil Hurezeanu.
„În 2013, România a stat sub semnul unei prea pripite alianțe între președinte și USL, de fapt o alianță obligatorie, pentru că a fost rezultatul alegerilor – președintele ales mai demult și reînvestit în 2012 în urma referendumului, iar guvernarea aleasă cu 70%”, a spus analistul politic.
El a spus că spre finalul anului s-a constat o reabilitare a pactului de coabitare: „Guvernul și-a văzut promulgat buget de către președinte, iar președintele și-a văzut dorința de anulare a accizelor pe carburanți, cel puțin în următoarele trei luni, îndeplinită”.
„Președintele Băsescu a revenit la guvernare după trei ani. Acum, la sfârșitul mandatului, redevine gestionar al afacerii publice, pentru că impune pe agenda Guvernului o măsură cu care acesta nu a fost de acord, spre mulțumirea generală”, a spus jurnalistul.
Emil Hurezeanu a adăugat că principalul personaj al USL împotriva președintelui, Crin Antonescu, s-a transformat într-un personaj „mai centrist” începând cu această toamnă și că acum el pare „mai dornic de discuții, de conciliere”.
Analistul a catalogat relația dintre cele trei personaje importante ale vieții politice ca pe un „triunghi al Bermudelor”.
„Marile probleme ale României, pe fundalul acestor probleme nesfârșite dintre cei trei protagoniști, rămân acolo unde erau și în 2012, și în 2011. Viața politică în România – oricât ar fi de spectaculoasă – și oricine ar avea dreptate în distribuția asta politică e în altă parte în raport cu probleme reale ale României și ale cetățenilor”, a spus Hurezeanu.
Emil Hurezeanu a spus despre proiectele Roșia Montană și gazele de șist că „un bloc care a fost ales cu 70%” a fost versatil, de la dreapta la stânga, că a virat în cealaltă direcție fără succes.
„Îți încalci promisiunile electorale, poate merita să o faci, eu știu... poate trebuia să iasă, dar succesul n-a venit. Succesul este doar că au fost aleși”, a susținut jurnalistul.
„Între ce nu s-a făcut și ce nu se poate face e un imens scandal. Se compromit cauzele bune, se amână și chiar se compromit chiar înainte de apariția lor cauzele viitoare și lumea rămâne cu impresia că politicienii folosesc la scandal. De aici până la o impresie care o să crească și care se adaugă nemulțumirii adunate în timp, pentru că democrația în România n-a fost însoțită de prosperitate în aceeași măsură. Oamenii sunt inteligenți, deștepți, înțeleg care sunt handicapurile, oamenii înțeleg, dar prea e multă politică și scandalul poate fi pus și pe seama democrației. Vom vedea la alegerile din mai (europarlamentare – n.r) dacă nu există mai multe democrații. Nu vorbesc despre democratizare ci și de democratizări”, a spus Emil Hurezeanu.
El a adăugat că românii ar trebui să înceapă să facă politica selecției politicienilor.
„Atunci când oamenii sunt nemulțumiți trebuie să protesteze, jandarmii trebuie să se apere. Nu cred că am avut parte de proteste pe măsura eșecurilor și problemelor noastre. Societatea românească este o societate mai degrabă cuminte, uneori și suspusă. Protestele marchează starea de boală a organismului. Doctorii, care sunt politicienii, nu trebuie doar să-i trimită pe jandarmi, pentru că iau prea târziu măsurile. Și iau un fel de aspirină. La ultimele demonstrații, când Roșia Montană a picat în desuetitudine – pentru că a căzut raportul acela al comisiei, s-au înmulțit vocile, se strigă ca în Vechiul Testament acum. În limbi se vorbește la demonstrații, unii vor cu Roșia Montană, alții au rămas la Pungești, alții nu-l mai vor pe Băsescu, cei mai mulți nu-l mai vor pe Ponta. S-au săturat și de Crin. Toate vocile acestea sar în același timp. E semnalul că starea de nemulțumire e mai profundă”, a mai spus Emil Hurezeanu.
În opinia lui, Guvernul n-a făcut suficient ca să prezinte un proiect economic și să-l „vândă” opiniei publice.
„Nu văd nici Constituția modificată, nici regionalizarea anul viitor”, a menționat jurnalistul.
Despre relațiile României cu China, Emil Hurezeanu a afirmat că statul asiatic are nevoile ei și vrea piețe noi. Vizita premierului în China, dar și vizita premierului chinez în România e unul dintre lucrurile scurte dar bune ale Guvernului Ponta, a menționat jurnalistul.
„Dacă centrala de la Lăpușești și reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă se fac, e ceva”, a spus Emil Hurezeanu.
Despre extinderea Uniunea Europene către est, jurnalistul a spus că nu înțelege de ce ani de zile nu s-a mai discutat despre posibilitatea unirii cu Republica Moldova.
„Dacă discutăm în termeni cazoni, Rusia ia Ucraina, Uniunea Europeană ia Republica Molodva. În orice caz, sunt tendințe noi și sunt favorabile României”, a spus Emil Hurezeanu.
Urmăriți cum comentează Emil Hurezeanu principalele evenimente internaționale din 2013: