Culisele unei misiuni de protecţie. Românii care i-au apărat pe vicepreședintele american și pe șeful FBI

Data publicării:
coloana oficiala captura

E unul dintre cei mai puternici oameni ai lumii, iar paza este pe măsura funcţiei pe care o ocupă. Pentru cei care îi garantează singuranţa, orice poate reprezenta o ameninţare. Un tânăr care se plimbă pe bicicletă cu un pachet voluminos în spate, altul care merge pe trotuar şi face poze la întâmplare sau unul care vorbeşte la telefon. E nevoie de sute de ore de pregătire pentru ca înaltul oficial să fie apărat fără ca viaţa oamenilor obişnuiţi să fie dată peste cap.

Vizita unui astfel de demnitar pune în alertă mai multe servicii secrete ale statului. SRI si DIPI culeg informații despre posibile amenințări. STS pune la dispoziție liniile securizate de comunicații. Toate fac parte din protecția informativă. De protecția fizică din timpul vizitei se ocupă poliția, jandarmeria și SPP.

Pare simplu. Câteva maşini, agenţi înarmaţi, poliţişti la fiecare intersecţie, iar coloana oficială trece fără pericole. Dispozitivul de protecţie şi pază se realizează, însă, mult mai greu. În imagini nu se văd cei care caută bombe sau pachete suspecte.

Coloana oficială în care se deplasează demnitarul e formată din cel puțin patru sau cinci mașini. Oficialul se află, de regulă, într-un autoturism blindat care stă în centru. Ofițerii de protecție folosesc mereu în timpul deplasării dispozitive de bruiaj pentru telefoanele mobile. Niciun astfel de aparat nu funcționează la mai puțin de 20 de metri de blindata VIP-ului.

Protecţia persoanelor de rang înalt în zone publice este partea cea mai grea a misiunii agenţilor. În jurul demnitarului, ei construiesc inele de securitate. Inelul unu este cel asigurat de bărbaţii îmbrăcaţi în costum care nu lasă pe nimeni să se apropie. În inelul al doilea sunt ofiţerii în civil. Sunt uşor de recunoscut pentru că poartă căşti şi uneori arme la vedere. Niciodată, însă, nu se văd cei din inelul trei. Aparent, sunt tot civili, dar au grijă să observe din timp orice posibilă ameninţare.

Dar nu oricine poate face parte din echipele de protecţie. În România doar agenţii SPP şi luptătorii Serviciului de Intervenţie şi Acţiuni Speciale fac asta. La rândul lor, înainte să primească o astfel de misiune, acceptă fie monitorizaţi.

Înainte să primească acreditările pentru conferinţele de presă, şi ziariştii sunt controlaţi. Cazierul trebuie să fie curat, iar ofiţerii de informaţii verifică dacă au legături cu vreo organizaţie teroristă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
volkswagen shutterstock_1154271856
Angajații Volkswagen se oferă să accepte reducerea salariilor, cu condiția să nu fie închise fabricile din...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...