Articolul 1 din Constituție va rămâne neschimbat, a declarat azi Crin Antonescu, președintele comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei, vorbind în numele PNL și USL.
Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei s-a întrunit astăzi în prima şedinţă. Următoarea întâlnire ar putea avea loc, însă, abia după data de 10 mai. Până atunci, la propunerea USL, urmează consultări în interiorul forumului constituţional, alcătuit din reprezentanţi ai instituţiilor statului şi ai societăţii civile.
Președintele Senatului a declarat că toate ședințele acesteia vor fi deschise și nesecrete.
Acest forum își propune să asigure o dezbatere cât mai largă a proiectului de revizuire, care va fi ulterior supus votului populației, prin referendum. Astfel, vor fi consultate organizații neguvernamentale, instituții, persoane, în toată țara, pentru a avea punctul de vedere al societății civile și al mediului academic, a spus Crin Antonescu.
„Noi putem să ne propunem jumătatea lunii mai (pentru finalizarea dezbaterilor – n.r.), și ne propunem asta, dar pas cu pas, și comisia și Forumul vor putea face aceste lucruri”, a spus Crin Antonescu.
Care este calendarul cel mai optimist
La ieșirea din prima ședință a comisiei, Crin Antonescu a declarat că membrii parlamentari își doresc ca proiectul să fie finalizat spre sfârșitul lunii mai, astefel ca în toamnă să fie supus votului, prin referendum.
Potrivit președintelui comisieie, calendarul cel mai optimist ar fi ca proiectul să intre în plen înainte de vacanța parlamentară, iar referendumul să fie organizat la revenirea aleșilor.
În ceea ce privește respectarea rezultatulul referendumului din 2009, Crin Antonescu a explicat că punctul de vedere al USL este menținerea celor două camere ale Parlamentului și reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 deputați și maximum 100 de senatori.
Președintele Senatului a adăugat însă că rămâne de văzut dacă acest numărul va fi menționat în Constituție sau în legea electorală.
Revizuirea este „o lucrare de natură politică, nu de natură tehnică – juridică”
Liderul liberal a ținut să facă precizări și cu privire la pregătirea juridică a membrilor comisiei, susținând că revizuirea este un proces de natură politică, ce se face cu asistență juridică.
„Parlamentarii care fac parte din această comisie au fost desemnați de partidele parlamentare. Modificarea Constituției este un demers legislativ major, care se face într-o instituție politică, respectiv Parlamentul României”, a explicat Crin Antonescu.
„Evident, ca orice altă lege, chiar în măsură și mai mare, se face cu asistență juridică, dar care, așa cum am mai avut cinstea să vă explic, este o lucrare de natură politică, nu de natură tehnică – juridică”, a declarat președintele PNL, care s-a arătat dispus să explice motivele pentru care au fost desemnați parlamentarii liberali în această comisie.
Președintele Comisiei a făcut aceste precizări în contextul în care presa a arătat că niciun membru din cei 23 ai comisiei nu este expert în drept constituțional, deși mulți au studii în drept. Un fost miner, un matematician şi o tânără de 27 de ani se numără printre cei care vor lucra la proiectul de revizuire a Constituţiei.
Ce prevede articolul 1 din Constituție
(1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.
(2) Forma de guvernământ a statului român este republica.
(3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.
(4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale.
(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.