Noul ministrul de Interne al Franței, Bruno Retailleau, şi-a exprimat regretul că în Franţa nu se poate organiza un referendum pe tema imigraţiei, apreciind că „imigraţia va fi stăpânită doar dacă avem un plan împreună”. Cu toate acestea, el se declară adeptul unui astfel de referendum și ar fi dispus să modifice Constituţia.
„Nu putem face în Franţa (...), din nefericire, din motive constituţionale (...), un referendum privind imigraţia. Eu regret acest lucru”, a declarat duminică Bruno Retailleau, potrivit AFP, preluată de News.ro.
Întrebat dacă personal vrea un asemenea referendum, el a răspuns „da, de o mie de ori da” şi a notat că „va trebui mai întâi să revizuim Constituţia” pentru a „permite o extindere a perimetrului, câmpului în care putem consulta prin referendum”.
Retailleau, intervievat în biroul său din Piaţa Beauvau, şi-a justificat dorinţa unui referendum prin faptul că „imigraţia este unul dintre fenomenele care a bulversat cel mai mult societatea franceză de 50 de ani, de o jumătate de secol, fără ca francezii să se fi pronunţat vreodată”.
El consideră că „imigraţia nu este o şansă” şi că „nu va exista o stăpânire a imigraţiei decât dacă avem un plan împreună”.
„Trebuie să asigurăm un raport de forţă”
Retailleau a arătat cu degetul „un desiş de reguli juridice” şi s-a declarat pregătit să folosească „toate pârghiile”, însă a subliniat că este „respectuos” cu premierul Michel Barnier, care urmesză să-şi prezinte declaraţia de politică generală marţi şi „va anunţa un anumit număr de măsuri”.
Retailleau citează pista unei prelungiri a duratei maxime a retenţiei persoanelor obligate să părăsească teritoriul francez (OQTF). „O putem prelungi cu mult, o putem dubla” la 180 de zile, a anunţat el, dar „asta nu este suficient”.
El a abordat şi subiectul expulzărilor, apreciind că „trebuie să asigurăm un raport de forţă” pentru a trimite persoanele înapoi în ţările lor de origine, citând „trei pârghii”: acordarea vizei, ajutorul în vederea dezvoltării şi comerţul.
Întrebat dacă este de acord cu o pedeapsă dublă - adică expulzarea sistematică după ispăşirea pedepsei - el a răspuns că „bineînţeles” că este de acord.
Reacții
Acest interviu al lui Retailleau a provocat numeroase reacţii pe rețeaua X.
Prisca Thévenot (Renaissance), fosta purtătoare de cuvânt a guvernului, a apreciat că se poate „vorbi despre imigraţie fără denigrarea francezilor care provin din ea”.
„Limba noastră ne permite să facem diferenţa între imigraţia ilegală şi legală. Prima este combătut, a doua de controlat. A nu face distincţie aşterne patul RN (Rassemblement national, extremă dreapta)”, a denunţat ea.
„Care este diferenţa faţă de un ministru de Interne RN?”, întreabă liderul deputaţilor Partidului Socialist (PS, centru-stânga) Boris Vallaud.
Eurodeputata de extremă dreapta Marion Maréchal a salutat aceste declaraţii „îmbucurătoare”.
„Pedepse duble, acord cu Algeria, societate multiculturală, este dificil să nu fii de acord cu vorbele lui Bruno Retailleau astă seară”, a apreciat ea.
Editor : B.P.