Credincioșii catolici, reformați și evanghelici, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis, sărbătoresc Învierea Domnului

Data publicării:
PASTELE CATOLIC


ACTUALIZARE 00:20  Preşedintele Klaus Iohannis a participat la Slujba de Înviere la Sibiu. Deși de confesiune evanghelic-luterană, președintele a mers la Biserica Romano Catolică din Piaţa Mare, împreună cu prima-doamnă, care a cântat în cor, în timpul slujbei, povestesc credincioşii care au asistat la ceremonie. 

- Da, chiar au stat lângă mine, eu cântam în cor, a declarat o tânără. 

- Cântă și prima-doamnă în cor?

- Da, ea este soprana, cântă-n cor.

- V-ați obișnuit cu situația asta, să stați lângă prima-doamnă?

- Da, ne-am obișnuit, deja cântă de multa vreme, eu eram micuță când ea participa la slujbă.

Deși oamenii îi așteptau cu nerăbdare, cu atât mai mult cu cât după decembrie 2014 este prima oară când soții Iohannis își petrec sărbătorile în țară, cuplul prezidențial a preferat să fie mai discret. Au intrat și au ieșit prin spate.

- Două ore jumate, fiecare om a fost în paradis. Eu sunt ortodox, dar timpul, când îmi permite, vin și la catolici, soția mea fiind nemțoaică. Conducătorul țării întotdeauna e aici cu prima-doamnă, de câte ori, duminica, îl văd foarte des la slujbă, mărturisește un bărbat.

- L-ați văzut și în seara asta?

- Da, sigur că da.

Peste şapte sute de oameni au luat lumină, în noaptea Învierii, la Catedrala romano - catolică din centrul istoric al Braşovului.

"E ceva înălţător, deci merită să venim aici, să ne rugăm împreună", spune un enoriaș.

 "Ne adunăm familiile, suntem familii mixte, şi ortodocşi şi catolici", afirmă o femeie.

Sute de oameni s-au rugat în Noaptea Învierii şi la Domul din Piaţa Unirii din centrul istoric al Timişoarei.

Slujba a fost oficiată în română, maghiară, germană şi latină.

„Această binecuvântare a focului reprezintă trecerea de la întuneric la lumină, Hristos cel înviat este acela care ne transformă”, a explicat Nicola Laus, directorul Cancelariei Episocopale de Timişoara.

 Încă de la ora 8 seara, credincioşii romano-catolici au venit la Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca.

La Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, în jur de 500 de oameni au venit la liturghia specială de Paşte, care a început înainte de miezul nopţii.  



Catolicii din întreaga lume au celebrat, de altfel, noaptea trecută, Învierea lui Iisus Hristos. La Vatican, Papa Francisc a fost cel care a oficiat Slujba de Paşte şi cel care a adus lumina sfântă în Catedrala Sfântul Petru. După ce a rostit urarea tradiţională "Lumen Christi" - "Lumina lui Hristos" -, de la lumânarea Suvernaului Pontif s-au aprins sute de lumânări în catedrala cufundată, până atunci, în întuneric. Papa Francisc a avut un mesaj emoţionat pentru credincioşi - i-a îndemnat să redea speranţa celor care au inimile pline de tristeţe. 

„În această noapte este important să aprindem lumina lui Dumnezeu Înviatul asupra problemelor noastre şi, într-un anumit sens, să le "evanghelizăm", să evanghelizăm problemele. Să nu permitem întunericului şi fricii să ne distragă sufletul şi să ne controleze inimile”, a îndemnat Papa Francisc.


Duminică, puteţi asculta la Digi24 binecuvântarea Papei Francisc în mesajul Urbi et Orbi transmis în direct de la Vatican. 


ACTUALIZARE 20:00 Se apropie noaptea Învierii Domnului, sărbătorită de credincioşii romano-catolici din România. În Capitală, aceştia sunt aşteptaţi la Catedrala Sfântul Iosif, Ceremonii sunt și la Mănăstirea Radna, din judeţul Arad. Preşedintele Klaus Iohannis urmează să ajungă la Sibiu, la Biserica Sfânta Maria, din Piaţa Mare. La Cluj-Napoca, slujba de Paşte a început, de câteva momente, la Biserica Sfântul Mihail. 

La Catedrala Sf. Iosif de la București, credincioșii se vor aduna la ora 23:00 și vor asculta liturghia oficiată de Arhiepiscopul Ioan Robu, transmite corespondentul Digi24, Adrian Cojocaru. Începând cu această oră, la Digi24 veți putea urmări imagini în direct de la slujbă. 

Unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru catolici din ţara noastră, basilica papală Maria Radna, organizează slujba de Înviere pentru prima oară în biserica renovată. Lăcaşul de cult vechi de mai bine de două secole a fost în renovare în ultimii trei ani. Aici, slujba a început mai devreme, de la ora 19:00, și cuprinde un moment inedit: un botez al unui băiat de 16 ani, transmite corespondentul Digi24 Dan Codre:

Credincioşii catolici din Arad şi din împrejurimi au reconstituit simbolic, la Basilica Maria Radna, Drumului Crucii, o tradiţie care se păstreză încă din Evul Mediu.

Andreas Reinholz, preot paroh Maria Radna: „Ne gândim la ce s-a întâmplat atunci în viaţa lui Iisus şi ne rugăm şi cântăm”.

Un obicei vechi de aproape două secole se păstrează şi în satul Soloneţu Nou, din Suceava. Acolo, tinerii refac o scenă biblică.

„Acești soldați care ne aduc aminte de soldații care erau prezenți la mormântul lui Isus care trebuiau să-l păzească”, explică dr. Stanislav Cucharec, paroh Solonețu Nou.

Şi slovacii din Bihor păstrează întocmai tradiţiile de Paşte - reconstituie scena răstignirii Mântuitorului. Sunt imagini emoţionante la care asistă chiar şi creştinii ortodocşi.

„Trăiesc de 34 de ani în această comunitate și practic sunt trecut la religia catolică și sărbătoresc ca toți ceilalți de aici, Paștele”, spune prof. Dănuț Dumitru Dorel, locuitor din satul Șinteu.

În satele din Mureş, localnicii au o tradiţie aparte. Ei împodobesc un brad asemănător celui de Crăciun. Numai că înlocuiesc globurile cu ouă vopsite.   

La Sibiu, mii de credincioşi celebrează Paştele la Biserica Evanghelică și la Biserica Romano-Catolică din Piața Mare. Acolo a venit și președintele României, Klaus Iohannis. El este de confesiune evanghelic-luterană, însă în mod obișnuit vine la Biserica Romano-Catolică din Piața Mare, Biserică de care aparține soția sa, Carmen Iohannis.

De altfel, prima-doamnă și cântă în corul acestei biserici, obicei la care nu a renunțat nici după ce soțul său a devenit președintele României. Este pentru prima oară după decembrie 2014 când cuplul prezidențial petrece sărbătorile în țară. Anul trecut, Klaus Iohannis a fost de Paște în Germania, la părinți, iar de Crăciun președintele a fost în SUA.

La Biserica Romano Catolică Sf. Mihail din Cluj-Napoca slujba de Înviere era în plină desfăşurare la ora 20:00. În direct din faţa lăcaşului de cult , Bianca Suciu, de la Digi24 Cluj-Napoca, explică ceremonialul:

La Oradea, la cea mai mare bazilică romano-catolică în stil baroc din România, sunt așteptați în această seară sute de credincioși, care vor lua lumină în timpul liturghiei oficiate de episcopul romano-catolic de Oradea.


 

Foto: Gulliver/ Getty Images 

Credincioșii catolici sărbătoresc duminică sărbătoarea Învierii Domnului. Papa Francisc va celebra Sfânta Liturghie în Piața Sfântul Petru și apoi, de la balconul central al Bazilicii Vaticane, va rosti Mesajul de Paște și va împărți binecuvântarea Urbi et Orbi („către Cetate și lume”). De asemenea, și în România, la Catedrala Sfântul Iosif din București și în alte biserici din țară, mii de credincioși vor sărbători Învierea Domnului. 

Credincioşii catolici și ortodocşi nu au mai sărbătorit Paştele la o diferenţă atât de mare, de cinci săptămâni, şi în 2013. Doi ani la rând, în 2010 şi 2011, Paştele a fost sărbatorit în aceeaşi zi de toţi creştinii - ortodocşi, catolici, greco-catolici, evanghelici şi reformaţi, dar şi de cei din cultele neoprotestante, scrie News.ro. 

Numele sărbătorii vine de la cuvântul „pesah" al vechilor iudei, care înseamnă "„recere". Mai întâi, cuvântul a desemnat trecerea sau aducerea lumii de către Dumnezeu dintru nefiinţă întru fiinţă, iar apoi, trecerea poporului israelit, scăpat de la moarte prin sângele mielului pascal, din robia egipteană la libertatea deplină.

În noaptea de sâmbătă, începând cu ora 23.00, are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, care exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Cristos Înviat.

În Bucureşti, ritualul va începe în faţa Catedralei Sfântul Iosif, prin binecuvântarea focului şi aprinderea Lumânării Pascale - simbol al lui Cristos Înviat, de la care vor fi aprinse apoi lumânările credincioşilor. Credincioşii vor asculta apoi vestirea solemnă a Învierii şi cuvântul lui Dumnezeu care evocă istoria mântuirii, de la creaţie şi până la învierea lui Iisus Hristos.

Tradiţii de sute de ani şi procesiuni, cu mare încărcătură simbolică, au avut loc în toate țările cu o populație de credincioși catolici, inclusiv în România.

Credincioşii catolici din Arad şi din împrejurimi au reconstituit simbolic, la Basilica Maria Radna, Drumului Crucii, o tradiţie care se păstreză încă din Evul Mediu.

Un obicei vechi de aproape două secole s-a păstrat şi în satul Soloneţu Nou, din Suceava. Acolo, tinerii au refăcut o scenă biblică.

De asemenea, și slovacii din Bihor au păstrat întocmai tradiţiile de Paşte – au reconstituit scena răstignirii Mântuitorului. La aceste momente emoționante au participat chiar şi creştinii ortodocşi.

În satele din Mureş, localnicii au o tradiţie aparte. Ei împodobesc un brad asemănător celui de Crăciun. Numai că înlocuiesc globurile cu ouă vopsite.

În Vinerea Mare, la Roma, Papa Francisc şi sute de pelerini catolici au refăcut Drumul crucii.

Piaţa centrală dintr-o localitate germană aflată nu departe de Frankfurt s-a întors în timp cu două mii de ani. Actorii unei trupe de teatru au reconstituit pasajele biblice cu procesul şi crucificarea lui Iisus. Curioşii au înfruntat ploaia şi s-au înghesuit să urmărească procesiunea.

Catolicii devotaţi din Mexic au luat parte la o procesiune mult mai aspră. Bărbaţi îmbrăcaţi în sutane negre au mers prin oraşul Taxco în picoarele goale, cu gleznele prinse în lanţuri, iar alţii s-au autoflagelat, într-un ritual care aminteşte de patimile lui Iisus.

În Bolivia, Vinerea Mare a fost marcată cu totul diferit. Scenele biblice au fost imortalizate în nisipurile deşertului. 250 de artişti au lucrat zi lumină pentru a transpune în sculpturi uriaşe patimile Mântuitorului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...