Pe filmare se vede cum arborii sunt taiați sau chiar scoși cu totul din pământ. Rădăcinile sunt și ele apoi excavate și ascunse.
Imaginile au fost filmate de câțiva localnici, care și-au dat seama că ceva se întâmplă după ce apa pârâului care trece prin zonă a devenit din senin, tulbure.
„Am văzut că lipsesc copacii”, spune Dănuț Lițu, localnic.
Timp de aproape trei săptămâni, împreună cu fiul său și cu un prieten au colindat dealurile din zonă și au filmat tot ce li s-a părut în neregulă.
„Am găsit dezastrul ăsta, muncitorii fasonau cioatele, crengile, le strângeau grămezi și cel cu excavatorul le ascundea bine în pâmânt”, mai spune Dănuț Lițu, localnic.
Hoţii de lemne au lăsat dezastru în urma lor. Pe sute de metri, în zona Pârâul Alb, drumurile forestiere din zonă seamănă, mai degrabă, cu nişte tranşee, iar pădurea altădată deasă e plină de cioturi.
Cel mai probabil, spun oamenii, multe dintre cioturile rămase în urmă au fost marcate abia după ce imaginile cu dezastrul din codru au fost postate pe internet.
Localnicii dau vina pe pădurar.
„Cât a stat pe aici ce a făcut? A vândut toată pădurea”, spune un localnic.
Contactat telefonic, acesta a refuzat să comenteze situația.
„Acolo se fac niște cercetări și la fel se pronunță organele abilitate. Am dreptul la tăcere”, se apără Vasile Frâncu, pădurar OS Pojorâta.
La rândul său, patronul firmei care a obținut în exploatare acea bucată de pădure spune că de la finalul lunii aprilie, de când a terminat contractul cu Direcția Silvică, nu a mai avut niciun angajat la lucru în zonă.
„Nu știm nimic, noi am predat acum 40 de zile, avem acte de predare-primire”, susține Grigore Nistor, patron firmă de exploatare.
Conducerea Direcției Silvice Suceava a luat deja o măsură împotriva pădurarului.
„Ca primă măsură, pădurarului i s-a desfăcut contractul de muncă”, declară George Celsie, purtător de cuvânt Direcția Silvică Suceava.
Conducerea Direcției Silvice a sesizat mai departe Garda Forestieră și poliția, iar acestea fac acum cercetări.