Controale la Vama Albița. Polițiștii de frontieră și vameșii sunt suspectați că au luat mită. 23 de persoane au fost puse sub urmărire penală

Data publicării:
perchezitii

Actualizare 17.05. Procurorii spun că vameşii luau între 50 şi 100 de euro de la fiecare persoană care dorea să treacă peste graniţă colete fără a fi verificate. Asupra unui vameş care a lucrat noaptea trecută au fost găsiţi trei mii de euro, iar un altul avea acasă 100.000 de lei şi 10.000 de euro, bani pe care niciunul nu i-a putut justifica.

Actualizare 15.54.În paralel cu descinderile din vama Albiţa, anchetatorii au perchezitionat şi locuinţele vameşilor. 27 de verificări au avut loc în judeţele Iaşi şi Vaslui, dar şi în Republica Moldova. 23 de poliţişti de frontieră şi vameşi sunt urmăriţi penal în acest caz. Anchetatorii spun că monitorizările au început în urmă cu câteva luni, timp în care au adunat mai multe probe video şi audio cu ajutorul sistemelor de supraveghere instalate la Vama Albiţa.

Vama Albiţa a mai fost în centrul unei anchete şi în februarie 2011, când ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au descins în mai multe vămi din ţară. Atunci, 47 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Albiţa au fost trimişi în judecată pentru luare de mită. Aproape 300 de angajaţi ai poliţiei de frontieră au ajuns în faţa magistraţilor. Ancheta la nivel naţional a pornit de la un denunţ făcut chiar de şeful poliţiei de frontieră Vaslui.

ACTUALIZARE 14.00.  Cei 19 vameşi şi patru politişti de frontieră de la Albiţa, ridicaţi în urma percheziţiilor din această dimineaţă, sunt audiaţi, la această oră, la Poliţia din Vaslui. Anchetatorii DNA au descins la punctul de trecere a frontierei după ce au primit informaţii că mai mulţi poliţişti de frontieră şi vameşi ar fi luat mită pentru a permite intrarea în ţară a unor transporturi ilegale de marfă.

ACTUALIZARE 09.30. 23 de persoane au fost sub urmărire penală. În 2011, o acțiune similară a mai avut loc în Vama Albița, potrivit DNA.

_____________________________

Ofițerii DNA și DGA monitorizează această grupare de mai multe luni. Aceștia caută sume de bani și alte probe care i-ar putea ajuta în constituirea acestui dosar. Se presupune că toți acești vameși și polițiști de frontieră ar fi luat mită de la diverși oameni care au trecut pe la punctul de frontieră de la Albița, pentru a trece fraudulos din Moldova în România diverse bunuri, în special țigări.

Nu este prima dată când se fac astfel de percheziții. În urmă cu câțiva ani, aceiași ofițeri de la DGA au făcut percheziții la mai multe vămi din Moldova și din zona Timișoara.

Cei peste 20 de suspecți vor fi duși la sediul DNA pentru audieri.

Precedentul din 2011

În urmă cu doi ani şi jumătate, ofiţerii DGA au desfăşurat o acţiune de amploare în mai multe vămi din ţară. Au avut loc descinderi în forţă şi zeci de autobuze şi elicoptere i-au adus pe suspecţi la audieri în Bucureşti. Aproape 300 de vameşi şi poliţişti de frontieră au fost arestaţi şi trimişi în judecată. Rezolvarea dosarelor bate însă pasul pe loc.

„Materiale de înregistrare, cu pixuri, cu ochelari, nu poţi să ştii...Vor să organizeze nişte flagrante. Nu lasaţi nicio ţigară! Deci, acuma m-a sunat de la Bucureşti. Jur!” - așa suna avertismentul unui şef de vamă către subordonaţii săi. Bărbatul se aştepta la o anchetă a şefilor din Bucureşti, dar nu ştia că este interceptat şi le spunea celorlalţi angajaţi că sunt cu toţii monitorizaţi de anchetatori. Până la acea oră dosarul era complet, iar ofiţerii DGA pregăteau deja descinderile.

Tehnica de înregistrare a fost montată în birourile lor atunci când s-au făcut renovările. Camerele video în miniatură erau ascunse în plafon, iar microfoanele sub ghişeu, la ferestre sau în colţurile încăperilor. Banii ar fi fost strânşi într-o găleată sau în tomberonul de gunoi.

În februarie 2011, anchetatorii au scotocit fiecare colţ din punctele de frontieră de la Moraviţa I şi II, Siret, Albiţa şi Naideş. Toţi angajaţii au fost aduşi în Bucureşti. Pe şosele din ţară au circulat coloane întregi de microbuze şi autobuze pline ochi cu suspecţi. Cei care nu au avut loc în maşini au mers printre sacii de probe cu elicopterul. Procurorii DNA au făcut audieri pe bandă rulantă. După mai bine de 40 de ore, toţi au fost arestaţi. 276 de lucrători vamali şi poliţişti de frontieră au fost acuzaţi de luare de mită. Ar fi primit sute de mii de lei şi euro ca să închidă ochii la diverse nereguli.

După doi ani şi jumătate, numai 23 de persoane au fost condamnate, dintre care doar 13 definitiv, însă cu suspendare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...