Documentul dintre Black Cube și Dan Adamescu. Cum promiteau spionii să obțină retragerea acuzațiilor DNA
Data actualizării: Data publicării:
„Volcanic Eruption” este numele primei operațiuni Black Cube în România, iar clientul era Dan Adamescu, potrivit documentelor publicate de HotNews. Este vorba despre primul contract semnat de Black Cube în România, în martie 2015. Cel de-al doilea contract a fost încheiat cu un fost ofițer SRI, în februarie 2016.
Scopul contractului, în care Dan Adamescu este numit client, „client”, potrivit documentului publicat de HotNews, era să convingă DNA „să-şi retragă acuzaţiile la adresa clientului, întorcând astfel verdictul de vinovat, în ideea că a fost pronunţat ţinând cont de proceduri penale motivate politic, cu încălcarea drepturilor omului în cazul clientului, dar şi neîntemeiate”.
Pentru a obține acest lucru, Black Cube se angaja inclusiv la „identificarea indivizilor-cheie care dirijează investigaţia” și „obţinerea de pârghii asupra respectivilor indivizi, cu scopul exercitării de presiuni pentru încetarea investigaţiei”.
„Black Cube va întocmi profilele tuturor jucătorilor-cheie cu scopul de a identifica orice altă informaţie sensibilă ce ar putea fi folosită, coroborat cu punctele menţionate mai sus, cu scopul de a negocia cu anchetatorii şi de a-i convinge să pună capăt acţiunilor împotriva clientului”, se mai arată în document.
Cel puțin un raport de activitate al Black Cube a ajuns la Dan Adamescu, potrivit HotNews. Raportul final trebuia să fie livra în cel mult două luni de la semnarea contractului. Dan Adamescu urma să plătească 85.000 de lire pe lună și, dacă ar fi scăpat de investigații, un onorariu de succes în valoare de 600.000 de lire sterline.
Primele informații privind acest contract au fost publicate în 28 septembrie. Dan Adamescu a trimis atunci o dezmințire, prin intermediul unei firme de PR. „Absolut toate detaliile din articolul ‘Afacerea Black Cube. Două contracte distincte’ publicat astăzi, 28 Sept ora 14:02, pe hotnews.ro sunt false şi incriminează gratuit, fără nicio susţinere faptică, persoana domnului Dan Adamescu, care nu a avut niciodată un contract semnat sau vreo legătură de orice natură cu Black Cube.
Persecuţia începută sub regimul Victor Ponta, mediatizată personal de către Sebastian Ghiţă, persistă şi - deşi nu mai sunt la putere - e continuată de alţi jucători şi alte organe ale statului cu interese politico-economice.
Familia Adamescu va continuă să facă uz de toate mijloacele legale posibile pentru a-şi face dreptate, a spune adevărul şi a pune capăt acestei nedreptăţi.”
Cea de-a doua operațiune Black Cube în România, din februarie 2016, s-a numit „Tornado” și l-a avut client pe Daniel Dragomir, fost director în cadrul Serviciului Român de Informații. Operațiunea viza spionarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, în condițiile în care Dragomir fusese trimis în judecată într-un dosar de corupție, instrumentat de DNA.
Daniel Dragomir le-ar fi spus reprezentanților Black Cube că în spatele său sunt persoane importante.
Scandalul Black Cube a izbucnit în 3 aprilie, când DIICOT a anunțat reținerea și arestarea preventivă a doi dintre angajații firmei israeliene, Ron Weiner şi David Geclowicz. Cei doi aveau atribuţii bine stabilite. Unul s-a ocupat cu obţinerea adreselor de e-mail ale rudelor procurorului şef DNA, iar celălalt a spart căsuţele de poştă electronică. Scopul: obţinerea de informaţii compromiţătoare despre Laura Codruţa Kovesi, spun achetatorii. Cei doi israelieni au stat timp de mai multe luni în arest preventiv. Unul dintre ei şi-a recunoscut faptele.
Citiți mai multe despre documentul dintre Dan Adamescu și Black Cube pe HotNews.
Pozitia familiei Adamescu:
“Nu a fost si nu este nevoie de angajarea unei firme de investigatie precum Black Cube pentru a relata motivarea politica, incalcarile drepturile omului si flagranta netemeinicie a urmaririi penale si a condamnarii lui Dan Adamescu, care continua in acest moment cu procesul meu de extradare. Dan Adamescu a fost declarat vinovat din prima zi de proces si arestat cu motivul ca este un om de afaceri influent. I s-a refuzat pe urma eliberarea pe motiv ca refuza sa-si admita vinovatia. Dovezile procurorilor constau in marturia unui singur martor care a organizat devalizarea firmei insolvente. Cerem statului roman oprirea imediata a tuturor actelor impotriva familiei Adamescu si firmelor din grupul The Nova Group (TNG). Amintim ca TNG a dat in judecata statul roman la Curtea Internationala de Arbitraj de la Washington pentru falimentul fortat al companiei Astra Asigurari regizat de KPMG la comanda ASF sub conducerea domnilor Dan Radu Rusanu si Misu Negritoiu.” declara Alexander Adamescu.