Foto Continuă căutările în Marea Neagră: Militarii români au găsit una din bărcile de salvare ale navei scufundate. Comandantul, de negăsit
Data actualizării: Data publicării:
Este a doua zi de căutări în Marea Neagră, în perimetrul unde s-a scufundat joi dimineață nava cu marinari ucraineni, sub pavilionul Insulelor Comore. Comandatul cargoului este în continuare dat dispărut. Doi oameni au murit, iar ceilalți zece marinari au fost salvați.
Forțele Navale Române anunță vineri că trei nave românești și un elicopter Puma Naval continuă căutările comandatului navei scufundate care transporta cărbuni din portul rusesc Rostov-pe-Don la Constanța.
„Fregata „Regina Maria” continuă, vineri, 12 martie, desfășurarea misiunea de căutare a persoanelor dispărute în Marea Neagră, ca urmare a scufundării navei „Volgo Balt 179”, în cursul zilei de 11 martie, la distanța de aproximativ 70 mile marine travers Constanța. Raionul de căutare a fost extins, pe parcursul nopții de 11 spre 12 martie, din cauza condițiilor hidro-meteorologice din zonă, iar vineri, 12 martie, în jurul orei 09.00, nava militară a descoperit un punct de contact pe suprafața mării, cel mai probabil o plută de salvare în derivă”, precizează sursa citată.
„În conformitate cu planurile de căutare emise de Centrul Maritim de Coordonare (MRCC), cercetarea continuă cu elicopterul Puma Naval 141 de la bordul fregatei, care survolează raionul maritim, cu nava „Artemis” a Agenției Române pentru Salvarea Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM) și cu nava Gărzii de Coastă MAI 0201. Cele trei nave românești și elicopterul Puma Naval acționează în comun, investighând și alte plute de salvare identificate în raion”, menționează Forțele Navale.
În zona în care s-a scufundat cargoul se îndreaptă și două nave de căutare-salvare aparținând Ucrainei.
Forțele Navale precizează că elicopterul Puma Naval este dotat cu echipamente speciale de salvare şi supravieţuire (troliu electric, targă şi coş de salvare, instalaţie de flotabilitate, far de căutare, barcă, veste de salvare cu kit de supravieţuire, baliză de urgenţă), iar la bordul fregatei „Regina Maria” este și o grupă de scafandri pregătită pentru intervenție.