Toate propunerile vor fi centralizate până pe 5 mai şi înaintate comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei condusă de preşedintele Senatului, Crin Antonescu.
Tema care a iscat cele mai multe şi mai aprinse dezbateri pe Forumul Constituţional vizează trecerea de la republică la monarhie constituţională. Forumiştii vin cu argumente istorice: „Monarhia nu începe în România în 1866, ci la 1330, odată cu începutul Dinastiei Basarabilor (...) În România, monarhia are o istorie glorioasă de mai bine de 600 de ani” sau „Sunt total de acord că România nu a avut niciodată o tradiţie republicană, iar revenirea la monarhie trebuie facută cât mai repede cu putinţă, acum, în ceasul al 13-lea”.
Sunt şi opinii ferme pentru păstrarea actualei forme de guvernământ: „Nu trebuie schimbat preşedintele cu regele pentru a avea o ţară mai bună, ci schimbarea trebuie să se petreacă în rândul nostru”, „România are nevoie de o republică puternică pe modelul Finlandei, Poloniei şi al Cehiei şi de un Parlament competent, ca reprezentant suprem al suveranităţii poporului”.
Unii cetăţeni vin cu argumente pentru ca 10 mai să fie declarată, prin Constituţie, Ziua naţională a României. Sunt amintite cele trei momente importante din istorie legate de acestă zi: înscăunarea lui Carol I, proclamarea independenţei şi apariţia Regatului României.
Introducerea votului obligatoriu este o altă propunere care îşi găseşte susţinători. Aceştia sunt de părere că, astfel, se elimină problemele legate de cvorum şi se limitează pobilitatea fraudării alegerilor. Printre propunerile de modificare a Constituţiei venite de la cetăţeni este şi aceea care cere limitarea mandatelor pentru Legislativ la două, ca în cazul preşedintelui. Cei care cer această schimbare cred că, în acest mod, vor fi eliminaţi politicienii care îşi folosesc influenţa pentru a candida în colegii favorabile.