„Cosorţiul Shah Deniz anunţă că a selectat TAP pentru livrarea de gaze de la proiectul Şah Deniz, etapa a doua, către clienţii din Grecia, Italia şi Europa de Sud-Est", se arată într-un comunicat transmis vineri de grupul britanic BP, liderul consorţiului, relatează Mediafax.
Iniţial, producătorii de la Shah Deniz vor trimite către Europa, prin TAP, până la 10 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, se spune în comunicat.
Proiectul Shah Deniz va mobiliza investiţii în valoare totală de peste 40 miliarde de dolari şi va produce peste 16 miliarde metri cubi de gaze pe an, mai mult decât consumul anual al României. „Suntem încântaţi că gazele azere vor fi transportate către Europa, facilitând implementarea coridorului sudic de transport al gazelor", a declarat în comunicat Rovnag Abdullayev, preşedintele SOCAR, compania naţională de petrol şi gaze din Azerbaijan.
Consorţiul Shah Deniz intenţionează să colaboreze şi cu proiectele de interconectare din Europa pentru a livra gaze către mai multe ţări din Europa de Sud-Est, a precizat oficialul azer.
„Selectarea pieţelor din Italia şi sud-estul Europei pentru livrarea gazelor de la Şah Deniz reprezintă un pas major spre dezvoltarea proiectului nostru. Suntem foarte mulţumiţi că procesul comprehensiv şi foarte competitiv de selectare a unui gazoduct a fost încheiat, astfel că putem progresa în privinţa dezvoltării coridorului sudic de transport al gazelor. Gazele extrase din Marea Caspică vor ajunge pentru prima dată direct în Europa. Am dori să mulţumim cu această ocazie echipelor Nabucco West şi TAP pentru înalta calitate a ofertelor lor şi pentru colaborarea pe care au oferit-o consorţiului Shah Deniz", a declarat în comunicat Gordon Birrell, preşedinte regional pentru Azerbaijan, Georgia şi Turcia în cadrul grupului BP.
Consorțiul Nabucco a luat la cunoștință
Decizia a fost luată după un proces intensiv de evaluare a ofertelor, experţii consorţiului Shah Deniz analizând situaţia în funcţie de mai multe criterii, respectiv comercial, de fezabilitate, de disponibilitate a finanţării, de design ingineresc, transparenţă, siguranţă, eficienţă, potenţial de scalare şi politică publică, se spune în comunicat.
Consorţiul Nabucco a luat la cunoştinţă hotărârea consorţiului Shah Deniz II de a selecta TAP ca rută de livrare şi regretă faptul că noul trasei de gaze planificat către Europa nu va include cantităţile de 10 miliarde de metri cubi care vor fi exportate din zăcământul Shah Deniz. „Necesitatea diversificării rămâne în continuare o provocare pentru piaţa europeană, în special pentru ţările din Europa Centrală şi de Sud Est. Rămânem convinşi că traseul Nabucco este singurul care răspunde acestei necesităţi. Compania Nabucco este încrezătoare în oportunităţile de dezvoltare bazate pe surse alternative de gaze", se spune într-un comunicat transmis vineri de Nabucco Gas Pipeline International, companie la care este partener şi România, prin compania de stat Transgaz Mediaş.
Mai departe, Nabucco notează că acţionarii consorţiului urmează să discute următorii paşi.
Comisia Europeană (CE) salută decizia de selectare a gazoductului prin care vor fi livrate gaze azere către Europa, care se va materializa prin prima legătură directă a Europei la zăcămintele de gaze din Marea Caspică, se arată într-un comunicat transmis vineri de Executivul Uniunii Europene.
„Salut decizia anunţată astăzi de Consorţiul Shah Deniz II, care a selectat Conducta Trans-Adriatică drept ruta către Europa pe coridorul sudic. Această decizie reprezintă un succes pentru întreaga Europă şi o piatră de hotar pentru securitatea energetică a Uniunii. Sunt încrezător că decizia de astăzi va oferi un nou avânt construcţiei rapide a întregului coridor sudic de transport al gazelor, ca legătură directă între Marea Caspică şi Uniunea Europeană", a declarat în comunicat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.
Uniunea Europeană încearcă să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze, una dintre principalele iniţiative fiind deschiderea coridorului sudic al gazelor, prin care este vizată conectarea directă a Europei la zăcămintele uriaşe de gaze naturale din bazinul Mării Caspice şi Orientul Mijlociu.
Cele două rute viabile de livrare luate în calcul de consorţiul Shah Deniz II au fost cea către Italia (TAP) şi cea către Austria (Nabucco West), ambele proiecte vizând interconectarea cu gazoductul TANAP, care face legătura între Marea Caspică şi graniţa europeană a Turciei.
Gazoductul TAP va transporta gaze azere de la graniţa cu Turcia, prin Grecia, Albania şi Marea Adriatică, până în Italia. Proiectul este dezvoltat de grupul elveţian Axpo, compania norvegiană Statoil şi compania germană E.ON. Statoil este de asemenea unul dintre principalii acţionari ai consorţiului Shah Deniz II.
Proiectul Nabucco West viza transportul gazelor de la graniţa cu Turcia până în Austria, la Baumgarten, tranzitând Bulgaria, România şi Ungaria.