Dacă ne adresăm unei persoane mai tinere decât noi, se potriveşte să o tutuim sau să îi vorbim cu „Dumneavoastră", mai ales dacă noi suntem mai în vârstă?
Potrivit Codului de Bune Maniere este important ca statutul cel mai înalt să dea acordul formulelor de adresare. Statutul cel mai înalt îl are persoana mai în vârstă, femeia sau şeful. Depinde de mediul social în care ne aflăm.
Prin urmare, persoana mai tânără va avea statutul mai mic. Asta înseamnă că modestia este la mare preţ, atât pentru persoana cu statut înalt, cât şi pentru persoana cu statut mic. Nu înseamnă că dacă am statut foarte înalt, da, am statutul înalt, cu siguranţă mi se cuvine să iau la pertu, să tutuiesc pe toată lumea, în schimb nici nu se cuvine să impun tuturor să mi se vorbească cu dumneavoastră. Este foarte adevărat că ne influenţează foarte mult astăzi şi limba engleză unde ne tutuim.
Este foarte adevărat că această influenţă a limbii engleze, inclusiv în mediul de business a instaurat această regulă în care îi folosim numele mic sau prescurtarea prenumelui chiar, inclusiv şefului, atunci când ne adresăm lui. Dar toate lucrurile acestea trebuiesc să fie agreate înainte. Nu ne putem erija, pur şi simplu, în a folosi o formulă de politeţe sau a o anula.
Trebuie să reţinem din această discuţie că este foarte important să cerem acordul înainte de a folosi oricare dintre formulele de adresare: ne tutuim sau vorbim cu dumneavoastră, persoanei cu care avem discuţia dacă am obţinut acordul ei!
Aşteptăm întrebările dumneavoastră pentru rubrica Consilier de etichetă pe pagina noastră de Facebook sau la bonton@digi24.ro.