Cum evită doamnele să lase urme de ruj pe obrazul unei persoane pe care tocmai au salutat-o folosind acest gest sau, dacă s-a întâmplat, cum atenţionează persoana?
„Este de preferat ca sărutul pe obraz să se întâmple cu foarte mult control. Mătuşile care îşi sărută nepoţeii şi sunt rujate sunt rugate să folosească sărutul pe obraz colocvial, adică nu îl voi strânge de obrăjori şi îl voi pupa cu sunet "ţocănind" pe obrazul nepotului, indiferent cât îmi este de drag, asta în cazul în care sunt într-o situaţie publică, într-o conjunctură publică”, spune Karina Nagy, consilier de etichetă.
„Mă voi îndrepta acum şi spre siuaţia în care o doamnă uită de cum este politicos să îşi lipească obrazul, să îşi ducă buzele spre domnul pe care tocmai îl întâlneşte. Luăm situaţia în care şi doamna şi domnul sunt prieteni de foarte multă vreme, au fost colegi de serviciu la un moment dat, relaţia e chiar strânsă. Îl vede, mânuţele se duc în exterior, se îmbrăţişează şi doamna nu se poate abţine şi îi lasă urme de ruj domnului pe obraz. Este de preferat ca doamna să îşi ceară scuze, nefiind foarte sonore scuzele, şi să îi şoptească domnului că tocmai i-a marcat obrazul. Domnul să se ducă la toaletă şi să rezolve problema”, mai spune consilierul de etichetă.
„În niciun caz doamna nu va spune: vai, dragă te-am însemnat. În niciun caz. Spun asta pentru că s-ar putea ca domnul să fie căsătorit, soţia dânsului să nu fie tocmai de acord cu această prietenie atât de vocală şi de colorată şi este de bun simţ să respectăm intimitatea fiecărei persoane. Subliniem faptul că doamna nu se va duce să-l ciupească de obraz pe domn, nu-i va intra în zona lui intimă”, este de părere Karina Nagy.
”În concluzie, vom evita să lăsam urme de ruj pe obrazul persoanei pe care o salutăm folosind acest gest orientând buzele în afară şi lipindu-ne doar obrazul de persoana pe care o salutăm în acest mod. De asemeni, dacă s-a întâmplat să lăsăm urmele de ruj pe obrazul persoanei, vom atenţiona persoana, detaşat, menţionând acest lucru. Rujul trebuie să rămână doar la locul lui. Adică pe buze”, este sfatul consilierului de etichetă.