CONGRESUL PNL. Crin Antonescu a fost reales preşedinte al partidului
ACTUALIZARE 15:30Votul pentru validarea noii conduceri a PNL a început în cadrul Congresului partidului. Cei peste 1400 de delegaţi au votat grupaţi pe filiale pe un singur buletin de vot, în favoarea sau împotriva candidaturii şi echipei lui Crin Antonescu.
ACTUALIZARE 13:00Crin Antonescu a prezentat lista de membri propuşi pentru conducerea partidului.
ACTUALIZARE 12:10„Cea mai mare bătălie a PNL a fost nu împotriva regimului Traian Băsescu, ci în interiorul Uniunii Social Liberale”, a afirmat Crin Antonescu de la tribuna Congresului Extraordinar, în cadrul căruia liberalii şi-au ales noua-veche conducere.
A doua zi de congres a început la ora 10:30 cu un clip realizat de echipa liderului liberal în care sunt prezentate cele mai importante momente din 2010 până în prezent care au marcat PNL, apoi Uniunea Social Liberală. În clip, sunttrecute în revistă participarea liderilor PNL şi USL la protestele de anul trecut, câştigurile electorale din vară (alegerile locale) şi din toamna anului 2012 (alegerile parlamentare).
Liberalii au venit în număr mare să voteze echipa de conducere, după ce vineri au votat statutul formaţiunii, mai exact regulile după care funcţionează aceasta şi regulile de organizare a alegerilor.
După prezentarea raportului de activitate al ultimilor ani, Crin Antonescu şi-a depus mandatul actual, apoi a prezentat moţiunea cu care a candidat pentru a treia oară la conducerea PNL. În total, trei discursuri lungi de câteva zeci de minute.
Cele mai importante declaraţii ale liderului Crin Antonescu în prezentarea raportului de activitate 2010-2012:
- Există câteva coordonate care au marcat aceşti doi ani şi există două perioade distincte. În 2010 a fost un an foarte greu, mai ales partea din acest an care a urmat congresului nostru de atunci. PNL, singur în 2010, a fost confruntat cu o presiune extraordinară şi aş numi acel an 2010 „anul rezistenţei PNL”.
- Aş vrea, tuturor care au făcut posibilă această rezistenţă, să le mulţumesc, în principal la două categorii dintre colegii noştri.
- Înainte de toate, primarilor. Am avut, în 2008, 710 primari - dacă nu greşesc -, şi în 2010, un an extrem de greu, un an al speranţelor puţine şi al presiunilor enorme, peste 600 dintre aceşti primari care nu au confundat niciodată galbenul cu portocaliul şi nici cu roşul. Ei au făcut posibilă în primul rând victoria noastră de azi.
- În al doilea rând, vreau să le mulţumesc parlamentarilor noştri, care toţi au rezistat ademenirii, presiunilor, şantajului uneori. Au rămas ducând pe baricada unui parlament aproape dezafectat, umilit, ameninţat, în termenii şi după regulile democraţiei, bătălia de opoziţie. Şi au dus-o până când am câştigat.
- Marea, imensa majoritate dintre ei sunt şi astăzi parlamentarii noştri. Vă rog să ne gândim mereu la importanţa activităţii lor, la importanţa actului lor politic, şi să-i considerăm unităţi de elită ale acestui partid.
- În 2010 a devenit foarte clar că viaţa politică din România devine o situaţie excepţională. O situaţie excepţională în rău, în sensul că nu am mai avut de-a face cu o desfăşurare politică normală, cu o confruntare normală putere-opoziţie. Cu o competiţie ideologică şi de acţiune politică între stânga şi dreapta.
Pe aceeaşi temă:
CONGRESUL PNL. Lista completă a conducerii PNL propusă de Crin Antonescu
CONGRESUL PNL. Klaus Iohannis: Trebuie să câştigăm preşedinţia cu Antonescu
Ludovic Orban: Luna de miere din USL s-a terminat
Crin Antonescu, unic candidat la al treilea mandat
Crin Antonescu le-a cerut sâmbătă liberalilor să îl voteze pentru a treia oară în funcţia de preşedinte al partidului. A fost unicul candidat, aşa că nu a avut nici un fel de emoţii. Tot sâmbătă, delegaţii reuniţi la ora 10 la Palatul Parlamentului l-au validat pe cel mai proaspăt membru liberal, Klaus Iohannis, în funcţia de prim-vicepreşedinte.
Aproape 1500 de delegaţi cu drept de vot au fost prezenţi la Palatul Parlamentului, alături de alţi 500 de invitaţi, majoritatea prezenţi şi vineri la votul pe statut, când Călin Popescu Tăriceanu, venit cu unele propuneri de modificare, nu a avut nici o şansă de câştig:1424 de voturi au fost pentru statutul în varianta lui Crin Antonescu, în timp ce varianta lui Călin Popescu Tăriceanu a obţinut doar trei voturi.
La fel, lista membrilor conducerii centrale a fost stabilită încă de acum câteva zile. Printre liderii centrali îi regăsim pe Crin Antonescu ca preşedinte şi pe Klaus Ionannis ca prim-vicepreşedinte, după ce a primit o derogare de vechime. Primarul Sibiului nu ar fi putut candida la această funcţie dacă nu avea doi ani de vechime în PNL.
Alături de cei doi, pe listele s-au aflat foarte mulţi dintre cei care sunt în prezent vicepreşedinţi şi lideri centrali ai partidului, cei apropiaţi de Crin Antonescu, care l-au susţinut în ultimii ani. Nu au existat alţi candidaţi nici pentru aceste funcţii de conducere.
Ella Moroiu
- Etichete:
- alegeri
- video
- crin antonescu
- pnl
- klaus iohannis
- congres pnl
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News