O bombă din al Doilea Război Mondial explodează la un sit arheologic, chiar în timpul săpăturilor. 25 de specialişti cad victime acestei tragedii. În timp ce strigă după ajutor, reacţiile celor cinci salvatori sunt analizate cu atenţie de arbitrii Competiţiei Europeane de prim ajutor.
„În general, dezastrele provoacă haos. Dar profesioniştii în situaţii de urgenţă trebuie să organizeze acest haos, chiar dacă pentru cei din jur haosul continuă să fie haos. Concurenţii au avut rolul de a evalua fiecare victimă într-un timp cât mai scurt şi de a stabili un cod de culoare”, spune Adrian Colibaba, arbitru.
Practic, în funcţie de gravitatea rănilor, victimele primeau un cartonaş.
„Dacă victima poate merge, atunci primeşte un cartonaş verde. Dacă nu, trebuie să verifici alte funcţii vitale ca respiraţia, pulsul”, spune Darko Izgarevic, concurent din Muntenegru.
În total, 300 de concurenţi din mai multe ţări europene au venit în Bucureşti pentru a participa la acest concurs. Pentru ei au fost simulate 14 tipuri de accidente în Parcul Lumea Copiilor.
„Vrem să promovăm primul ajutor în aşa fel încât cetăţenii, pentru că vedeţi dumneavoastră, aici toţi pot vedea liber ce se întâmplă, şi vrem să înţeleagă cetăţenii că trebuie să înveţe măsurile de prim ajutor”, spune Ioan Lefter, preşedintele Societăţii Naţionale de Cruce Roşie, România.
Competiţia Europeană de prim ajutor se află la prima ediţie.