În document apare o singură companie din ţara noastră. Este vorba de o firmă din judeţul Alba, specializată în producţia de pulbere şi pastă de aluminiu. Potrivit raportului, firma a exportat în Turcia, în octombrie 2014, 792 de butoaie de pastă de aluminiu. De aici, ele au luat drumul Irakului, fiind descoperite în Tikrit, oraş eliberat anul trecut de armata irakiană de sub controlul teroriştilor din Stat Islamic.
Adela Mohanu, reporter Digi24: „Peste 1.800 de tone de pastă de aluminiu a livrat societatea din Zlatna anul trecut în toată lumea. Reprezentanţii societăţii ne-au declarat ca intrarea pe piaţa turcă a fost o reuşită şi că au în continuare contracte în derulare cu firme din Turcia. Aceştia spun că substanţa pe care o produc se foloseşte la scară largă în construcţii şi în industria auto şi nu este explozibilă. ”
Tot reprezentanţii firmei din Zlatna spun că substanţa nu se află pe lista produselor interzise comercializării. Combinată însă cu fertilizatori agricoli, pasta de aluminiu devine un explozibil extrem de periculos . Alături de România, ca ţări sursă pentru această pastă de aluminiu, mai apar în raport Brazilia şi China. Firmele din aceste state au exportat materialele tot către companii din Turcia, de unde au ajuns, nu se ştie cum, în mâinile jihadiştilor.
Studiul comandat de Uniunea Europeană a durat 20 de luni. Pe listă apar 51 de companii din 20 de ţări. Este vorba atât de mari puteri ca Statele Unite, Rusia, China sau Japonia, precum şi de state ca Turcia, Brazilia, Belgia, India, Cehia, Austria, Iran şi iată România. Toate aceste ţări au produs, au vândut sau au importat peste 700 de componente folosite de gruparea Stat Islamic pentru a face dispozitive explozive improvizate.
Citiți și:
Arme ISIS, fabricate din componente româneşti