Comisia de la Veneţia recomandă României modificarea Constituţiei

Data publicării:
14 2012comisievenetia-38707

Comisia de la Veneţia afăcut acest raport şi pe baza deciziilor luate de Curtea Constituţionale, în legătură cu referendumul pentru suspendarea preşedintelui. Au fost avute în vedere şi două OUG prin care se modifica legea CCR dar şi organizarea referendumului.

Comisia recomandă României modificarea Constituţiei, pentru o mai bună funcţionare a statului de drept în România.

Recomandările Comisiei se referă şi la procedura ordonanţelor de urgenţă, sugestia fiind ca acestea să fie mai puţine, pentru a se evita abuzul. Se recomandă accelerarea procedurilor legislative şi folosirea cu precădere a ordonanţelor simple.

O parte dintre modificările sugerate de experţii comisiei se referă la procedura de suspendare a şefului statului - transformarea ei într-una juridică, decisă de o instanţă de judecată.

Alte recomandări vizează procedura de numire a Avocatului Poporului, o departajare clară a competenţelor premierului de cele ale preşedintelui privind relaţia cu Uniunea Europeană şi participarea la evenimente externe.

Respectarea acestor recomandări are implicaţii mai mult pe probleme de imagine şi de evitarea a unei poziţii de outsider, avizul având doar rol consultativ.

Experţii Comisiei de la Veneţia au fost în România, în prima jumătate a lunii septembrie,în care au discutat despre măsura în care au fost respectate, la referendum, normele statului de drept și prerogativele Curții Constituționale.

Delegaţia Comisiei de la Veneţia a fost interesată de detalierea unor aspecte privind percepţia nevoii de modificare a Constituţiei şi a legislaţiei subsecvente în raport de evoluţia realităţilor juridice din România.

Delegația a întocmit apoi un raport pe care l-a înaintat plenului Comisiei de la Veneția.

Corespondență intensă

Președintele Comisiei de la Veneția a publicat un mesaj, în 7 august, pe tema situației din România, în care considera șocant faptul că, pentru a doua oară într-o scurtă perioadă de timp, Curtea Constituțională a unui stat membru al Consiliului Europei și UE se simteobligată să apeleze la Comisia de la Veneția pentru protejareaindependenței sale.

„La 4 iulie 2012 am făcut o declarație în care îmi exprimam îngrijorarea în legătură cu tentativele de exercitare de presiuni asupra Curții Constituționale din România și de subminare a independenței sale. Ieri am primit informații suplimentare de la Curte despre continuara presiunilor și despre amenințări la adresa unor judecători”, se arăta într-uncomunicat al președintelui Gianni Buquicchio.

În 4 iulie, președintele Comisiei de la Veneția și-a exprimatsusținerea față de Curtea Constituționalăși a cerut României să respecte deplin Constituția și standardele internaționale legate de independența sistemului judiciar și statul de drept.

„Am aflat cu profundă îngrijorare despre tentativele de exercitare de presiuni asupra Curții Constituționale din România și de a-i submina independența. Curtea Constituțională a cerut susținerea Comisiei de la Veneția în acest aspect”, potrivit comunicatului. președintelui Comisiei, Gianni Buquicchio.„Comisia de la Veneția a subliniat în repetate rânduri rolul fundamental al Curții Constituționale ca garant al ordinii constituționale a statului și al drepturilor fundamentale. O Curte Constituțională care ia acest rol în serios uneori trebuie să ia decizii care nu sunt salutate de majoritatea zilei. Legitimitatea sa de a face acest lucru derivă direct din Constituție. Acest lucru trebuie acceptat de celelalte organisme ale statului și nu se poate justifica în niciun fel ingerința în independența Curții”, se sublinia în textul transmis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tabel – Când ieși la pensie în funcție de anul în care te-ai născut. Detaliul din noua lege a pensiilor
Digi FM
Cine e, de fapt, candidatul coaliției PSD-PNL
Pro FM
Ce o deranjează pe fosta soție a lui CRBL la noua lui relație: “Sunt eu cu chipul acesta de zână, dar până la...
Film Now
Maria Shriver, imagini sfâșietoare cu dezastrul lăsat în urmă de incendiile din Los Angeles: „Oamenii au...
Adevarul
Un profesor universitar explică de ce Georgescu, Simion și Şosoacă nu sunt suveraniști: „Vorbim de polul...
Newsweek
Casa de Pensii avertizează pensionarii care iau, azi, pensia pe card: Când pot să meargă la bancomat
Digi FM
Kate Middleton împlinește 43 de ani. Ce planuri ar avea prințesa de Wales după ce a scăpat de cancer
Digi World
Rezultatul uimitor al unui singur pahar cu lapte băut zilnic. Calciul din lapte ne poate proteja de o boală...
Digi Animal World
Cum arată cel mai periculos păianjen din lume. Poate zdrobi o unghie umană cu maxilarul său
Film Now
De ce s-a simțit „ușurată” fosta soție a lui Hugh Jackman când a văzut pozele cu el și noua lui iubită: "A...
UTV
Andra Gogan, ingrozita de incendiul care a cuprins orasul Los Angeles. Locuinta ei se afla la cateva minute...