Mirel Palada a afirmat că în ședința de Guvern de astăzi nu s-a adus în discuție această hotărâre.
„Am înțeles că era vorba despre propunerea Muzeului Antipa de a se extinde, ținând cont de popularitatea exponatelor sale și felul în care clădirea aceea mică – trebuie să recunoaștem – deține foarte multe colecții, multe dintre ele înghesuite, face să se piardă un potențial mare de expunere a colecțiilor. Spațiul de la Muzeul Țăranului Român a fost considerat mai generos”, a spus Mirel Palada, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Acesta a adăugat că ideea era de a se păstra spațiul ca muzeu.
„Nu a fost vorba despre o schimbare de destinație, acestea sunt toate fabulații care vin cumva să împiedice un proiect alminteri cât se poate de necesar, de scoatere în evidență a unui muzeu în Europa”, a subliniat Palada.
Purtătorul de cuvânt a apreciat că MȚR a avut perioada sa de glorie în anii 90, însă, în momentul de față, „traficul la Muzeul Țăranului Român nu mai este unul atât de mare”.
Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, Muzeul Ţăranului ar urma să fie comasat cu Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", pierzându-şi personalitatea juridică, iar toate bunurile culturale care sunt adăpostite în clădire şi expoziţia permanentă ar urma să fie găzduite în imobilul muzeului în aer liber din Parcul Herăstrău.
Virgil Nițulescu, directorul Muzeului Țăranului Român, a declarat marți seară în emisiunea Imparțial că a mai fost o persoană care a hotărât desființarea MȚR prin unificarea cu Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", iar acea persoană era Nicolae Ceaușescu. Directorul a menționat că miza este, cum a fost și atunci, una imobiliară.
Liberalul Gigel Ştirbu, învestit, marţi, în funcţia de ministru al Culturii, a declarat că nu este de acord cu comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului Român (MŢR) din Bucureşti, afirmând că „MŢR este o instituţie emblematică” pentru spiritualitatea poporului român.