Reprezentantul companiei Ocram Televiziune, care deţine licenţa OTV, a declarat în şedinţa CNA de marţi că societatea este în insolvență şi că „nici un fel de plăți nu au mai fost acceptate”. „Ce pot să vă asigur este că prioritar este ca plățile vor fi prioritare în ceea ce privește plata amenzilor”, a declarat reprezentantul, citat de PaginadeMedia.ro.
De cealaltă parte, preşedintele CNA şi-a exprimat îndoielile cu privire la motivele intrării în insolvenţă a Ocram. „M-a fascinat faptul că exact pe 28 martie 2012 ați intrat în insolvență, cu un an înaintea expirării valabilității licenței. În iulie 2012, ați cerut calitatea de consumator captiv în raport de CNA. Ați solicitat, la acel moment, și prelungirea valabilității licenței până când va fi fost redresat tot ce era, economic, de rezolvat. (…) De ce ați făcut acest demers și de ce sunteți un consumator captiv?”, a întrebat Laura Georgescu.
„Nu știu să vă spun. Nu a fost voința Ocram să intre în insolvență”, a replicat reprezentantul Ocram, adăugând că expresia„consumator captiv”„aparține administratorului special, cel care este delegat să caute o modalitate prin care societatea să-și achite datoriile”.
Primele reacţii
La ora 18:00, timp de o jumătate de oră, postul OTV şi-a întrerupt programul pentru a afişa pe ecran mesajul „Emisia postului OTV a fost întreruptă la ordinul lui Victor Ponta”. Dan Diaconescu, asociatul principal al postului de televiziune, a susţinut o conferinţă de presă începând cu ora 18:30, în care a anunţat că decizia CNA va fi atacată în instanţă.
Avocatul OTV, Daniel Fenechiu, a precizat în conferinţa de presă că va înainta chiar miercuri în justiţie cererea de anulare a deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului.
52 de amenzi în trei ani
Potrivit HotNews.ro, OTV a cumulat, în perioada 2009-2012, 52 de amenzi pentru care nu a făcut dovada plăţii:
2009 - 31 de amenzi în valoare totală de 395.000 de lei;
2010 - şase amenzi în valoare totală de 85.000 de lei;
2011 - 13 amenzi în valoare totală de 440.000 de lei:
2012 (primul trimestru, înainte de intrarea în insolvenţă) - două amenzi în valoare totală de 250.000 de lei, ambele contestate în instanţă.
Conflict perpetuu cu CNA
Postul OTV a intrat în atenția Consiliului Național al Audiovizualului încă de acum zece ani. CNA a acuzat diferite încălcări ale Legii Audiovizualului, iar pe 12 septembrie 2002, forul a dispus încetarea emisiei postului. Măsura a atras la acea dată nemulțumirea telespectatorilor fideli ai postului, care au organizat chiar un marș de protest în centrul Capitalei. Postul a revenit pe ecran după expirarea interdicției CNA.
Un al doilea post TV, DDTV (Dan Diaconescu TV), a fost lansat în 2008. Postul prezenta reluări de pe OTV și transmisii extinse în direct ale unor evenimente precum congrese ale partidelor politice sau petreceri cu DJ.
Un alt conflict OTV – CNA s-a derulat la sfârșitul lunii mai a anului trecut, când Curtea de Apel Bucureşti a anulat o decizie a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) prin care acesta reducea pentru a treia oară licenţa televiziunii, până la data de 29 mai 2012. La 1 aprilie 2013 expira de drept licenţa CNA pentru OTV, înainte ca membrii Consiliului să o înjumătăţească de trei ori, din cauză că televiziunea a difuzat publicitate electorală la Partidul Poporului Dan Diaconescu în afara perioadei de campanie.