Varianta de urgență a Consiliului Județean Cluj, şi anume amenajarea unei rampe temporare pe terenul pe care se construieşte centrul ecologic din fonduri europene, nu a primit acordul de la Bucureşti.
Vakar Istvan, vicepreședintele CJ Cluj: „Ministerul Fondurilor Europene ne-a dat un înscris prin care ne-a dat spre cunoștință că orice alt contract care vine peste contractul existent în CMID poate împieta asupra proiectului. Prin urmare atât concesiune, cât și cumparare înseamna alt contract”.
Un "nu" răspicat au transmis şi consilierii județeni din Satu-Mare. Aceștia au respins din motive politice solicitarea făcută de preşedintele Consiliului Județean, Adrian Ştef, de a le permite firmelor de salubritate din Cluj să folosească timp de trei luni rampa ecologică din comuna Doba.
Adrian Ștef, președintele CJ Satu-Mare: „Noi mai avem posibilitatea de depozitare, în momentul de față, la consumul - la modul în care se depozitează deșeurile la noi - cam încă trei ani de zile. S-ar încasa bani, bineînțeles, din depozitarea deșeurilor de la Cluj”.
Firmele de salubritate din Cluj-Napoca transportă deşeurile la Alba-Iulia, la o distanță de o sută 100 de kilometri faţă de locul unde se află rampa veche. Au apărut întârzieri şi costurile sunt mai mari.
Oana Buzatu, purtător de cuvânt Primaria Cluj-Napoca: „În acest moment tariful a fost majorat de la 5,40 la 5,64 (n.red. lei/lună), la acest cost se adaugă TVA, beneficiarul final - cetățeanul - plătind puțin peste 6 lei pentru ridicarea per persoană, lunar, a deșeurilor menajere”.
Contractul pentru folosirea gropii de gunoi de la Alba-Iulia expiră pe 10 iulie. Mai departe, autoritățile din județul Cluj speră că vor primi ajutor de la colegii din Sălaj.
Clujenii vor avea o nouă rampă de gunoi, ecologică, în 2017.