Asigurarea de răspundere civilă ar trebui să fie obligatorie pentru patronii de cluburi, aşa cum se întâmplă în cele mai multe ţări din Vestul Europei, spun brokerii de asigurări.
Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR: „În această răspundere faţă de terţi e acoperit riscul producerii unor intoxicaţii, imbolnăviri foarte grave. Nu cred ca e vorba de lipsa banilor, o primă de asigurare anuală poate fi echivalentă cu încasările unor zile, cred că nu au conştientizat riscurile la care se expun clienţii lor în activitatea pe care o desfăşoară.”
Pentru o poliţă de asigurare cuprinsă între 5 şi 10 milioane de euro, aşa cum ar fi avut nevoie şi un club de dimensiunile Colectiv, un patron ar trebui să achite până la 4.000 de euro pe an, spun asiguratorii.
Deşi în România funcţionează peste 25.000 de baruri, cluburi sau localuri unde se vând băuturi, puţine au asigurări de răspundere civilă, chiar şi cu valori mai mici.
Mihaela Cojocaru, directorul general al unei firme de asigurări: „Majoritatea cluburilor nu deţin asigurări, în primul rând, pentru că nu există obligativitate în acest sens. Nimeni nu condiţionează eliberarea unei autorizaţii de deţinere de a unei asigurări.”
Asiguratorii pun anumite condiţii pentru a încheia o poliţă, iar, în unele cazuri, se cere chiar o autorizație de la pompieri.
Mihaela Cojocaru, directorul general al unei firme de asigurări: „Se face o inspecţie de risc, dacă vorbim de clădire şi conţinut. Dacă vorbim de asigurarea de răspundere e nevoie să cunoaştem cifra de afaceri, care sunt activităţile care se desfăşoară acolo, dacă e vorba de simplă consumaţie, bar, restaurant, au loc spectacole.”
Dacă se constată că riscul este mare, crește preţul poliţei sau chiar nu se încheie asigurarea. Specialiştii spun că, în condițiile date, clubul Colectiv nu ar fi găsit oricum nicio societate de asigurări care să încheie o poliță de răspundere civilă pentru terți.
Cele mai multe baruri şi localuri se află în Bucureşti – 1.800, Cluj – 1.230 și Constanţa – 1.200.