4 din 5 locuințe din România nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale. Ce se poate întâmpla în caz de cutremur sau inundații

Camelia Sinca Data publicării:
4 din 5 locuințe din România NU sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale. Ce se poate întâmpla în caz de cutremur sau inundații. Foto Shutterstock
4 din 5 locuințe din România NU sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale. Ce se poate întâmpla în caz de cutremur sau inundații. Foto Shutterstock

PAD este un acronim pentru Polița Asigurare Dezastru și este, de fapt, polița de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale. Acest tip de asigurare acoperă doar trei riscuri considerate catastrofale pentru România, care se pot produce cu un impact mare economic și social, și anume: cutremur, alunecare de teren și inundații, toate ca fenomene naturale.

Este denumită asigurare obligatorie pentru că există o lege (Legea 260/2008), care impune fiecărui proprietar de locuință să încheie această poliță. În acest fel, nu mai există o presiune pe bugetul de stat în situația unui dezastru natural.

Cine trebuie să facă asigurare împotriva dezastrelor și ce acoperă polița PAD

“Asigurarea obligatorie PAD se încheie pentru toate locuințele, indiferent de localizarea sau de starea lor de întreținere (pentru că există în România mitul conform căruia, dacă locuința se află într-o zonă cu risc de inundații frecvente, atunci nu poate avea asigurare obligatorie).

Există o singură excepție când nu se poate încheia o poliță obligatorie PAD și anume, atunci când locuința se află într-o clădire cu bulină roșie, adică risc seismic 1”, a declarat pentru Digi24 Cosmin Tudor, Director General Adjunct al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Când acoperă daune polița de asigurare obligatorie PAD 

“Polița de asigurare obligatorie acoperă cele trei riscuri, respectiv cutremur, alunecare de teren și inundații, toate ca fenomene naturale, în două variante, în funcție de materielele din care este construită locuința, și anume:

  • Locuințe construite din materiale rezistente (beton, cărămidă etc) - despăgubirea maximă este de 100.000 de lei. Pentru acest tip de asigurare se plătește de către proprietarul imobilului o sumă de 130 de lei pe an.
  • Locuințe care sunt construite din materiale netratate chimic sau termic (cărămidă nearsă, chirpici etc) - valoarea maximă a despăgubirii este la jumătate, 50.000 lei pe an, iar costul acestei asigurări este de 50 de lei pe an.

Asigurarea PAD despăgubește doar până la 100.000 de lei, în funcție de mărimea daunei”, transmite Cosmin Tudor.

Obiectul asigurării îl reprezintă locuințele situate pe teritoriul României, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, din mediul rural sau urban.

„Chiar dacă există obligativitate prin lege, doar 23% dintre locuințele din România au încheiată această asigurare PAD. Mai exact, 4 din 5 locuințe NU sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale. Nivelul de informare la nivelul populației este scăzut.

Media la nivel european este de 62% în ceea ce privește asigurarea locuinței, deci, încă o dată, vedem unde se situează țara noastră, față de restul Europei, în ceea ce privește informarea și responsabilitatea în cazul unui dezastru natural”, transmite sursa Digi24.

Ce este asigurarea de locuință facultativă, care poate completa polița obligatorie

Asigurarea locuinței presupune doi pași în România și anume:

“Pasul 1 este polița de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale, care acoperă, maxim 100.000 lei în cazul celor trei riscuri menționate mai sus.

Aceasta poliță  poate fi completată cu pasul doi, respectiv polița facultativă de asigurare a locuinței, care poate oferi o acoperire suplimentară și variată oferind, printre altele:

  • Fie o valoare mai mare a imobilului;
  • Fie alte riscuri suplimentare, precum inundații de la vecini, incendiu, răspundere față de terți, extinderea răspunderii pe teritoriul României etc.

Asftel, fiecare proprietar al imobilului își poate alege ce riscuri suplimentare să adauge într-o asigurare facultativă.

Asigurarea facultativă de locuință poate acoperi și bunurile din locuință sau dependințele, care nu sunt acoperite de polița PAD.

Costurile unei polițe de asigurare facultativă pentru locuință variază în funcție de numărul de riscuri ales, mai exact în funcție de opțiunile pe care fiecare proprietar al imobilului alege să le includă într-o asigurare completă.

Ca exemplu aproximativ, costul unei polițe de asigurare facultativă poate fi 0,1% din valoarea totală asigurată. Orice clauză suplimentară implică și alte costuri”, transmite sursa Digi24.

Ce se întâmplă dacă nu ai locuința asigurată și ești implicat într-un dezastru natural

„Nu există niciun fel de opțiune de a recupera banii pentru reconstrucția imobilului ori alte situații, ci ne aflăm în situația de a cere ajutorul de urgență din partea statului sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor.

Pentru că este lege în acest sens, lipsa acestei asigurări poate duce și la amenzi, respectiv între 100 și 500 de lei, amendă pe care ar trebui să o implementeze primăria.

Ajutorul de urgență din partea statului este destinat, temporar, pentru alimente, un loc de locuit pe o perioadă de timp etc, dar nu poate acoperi reparația sau reconstrucția locuinței, acestea sunt situații complexe ce țin, de fapt, de responsabilitatea individuală a fiecărui proprietar de imobil.

Nu există niciun stat din lume care să aibă suficiente fonduri pentru a acoperi proprietățile private, aceasta este  responsabilitatea proprietarului”, a mai precizat Directorul General Adjunct al PAID.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Statuia din Cismigiu care ”plange” de 100 de ani. E a unei fete care a murit la 21 de ani...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri despre căsnicia cu Bono: „Am fost prinsă într-un mariaj lipsit de iubire!” Recunoaște că a...
Film Now
Sharon Stone și Kevin Costner au flirtat fără rețineri la o gală, după ce ea l-a apărat în timpul divorțului...
Adevarul
Testul simplu care identifică pacienții cu afecțiuni neurologice, inclusiv Alzheimer
Newsweek
2.500.000 pensii, în aer după decizia Poștei Române de a desființa oficiile. Cum iau, totuși, banii?
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
parlament european
Parlamentul European a ajuns la un acord politic pentru aprobarea noii echipe a Comisiei Europene. Când va fi...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Denzel Washington, despre trecutul îmbibat în alcool: "Am făcut mult rău corpului". Obișnuia să bea două...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...