Familia Ban trăiește de mai bine de 40 de ani în Şcheii Braşovului, într-o casă construită în stil brâncovenesc în anul 1766. Clădirea a fost renovată o singură dată, înainte de 1970.
„Cu o firmă de construcții din vremea respectivă s-a făcut contract, s-a reabilitat, deci subzidire, planșee jos și sus de beton, stâlpi de beton, acoperiș nou, ferestre, geamuri noi, tot”, spune Dionisie Ban, proprietarul clădirii.
După ce imobilul a fost declarat momument istoric, reparațiile au devenit atât de costisitoare încât proprietarii nu şi-au mai permis nicio investiţie.
„Nu-s mulți ani în urmă când aceea pictură cu icoana Sfintei Treimi era atât de bine vizibilă și atât de frumoasă și atât frumos admirată de toată lumea, ca acum să ajungă în stadiul acesta în care aproape nu mai descifrăm ce este acolo”, spune prof. Vasile Oltean, director „Prima Școală Românească”.
Localnicii cred că statul este cel care ar trebui să plătească lucrările pentru refacerea clădirilor de patrimoniu.
„Mi se pare un lucru foarte rău, adică asta e și farmecul Brașovului, clădirile astea vechi și zona asta veche de aici. Dacă sunt bani pentru mall-uri și pentru alte clădiri de genul ăsta ar trebui să se găsească bani și pentru clădirile astea vechi”, spune un localnic.
„E o situație, mai ales că sunt multe persoane în vârstă care locuiesc în clădirile astea și într-adevăr e destul de dificil să fondurile necesare”, spune alt braşovean.
„Din păcate nu am reușit, ca municipalitate, să identificăm o sursă pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare. Există în continuare finanțări prin Ministerul Culturii. Ceea ce poate face municipalitatea este facilitarea obținerii autorizațiilor necesare”, spune Sorin Toarcea, purtător de cuvânt la primăria Brașov.
Ministerul Culturii are în lucru un proiect de lege care presupune atât sancțiuni mai mari, dar și ajutor pentru proprietarii clădirilor declarate monumente istorice.