În raportul Curţii de Conturi apar 30 de ministere şi instituţii ale statului care au în administrare peste 5.200 de bunuri - clădiri şi bunuri. Dintre acestea, 3.548 apar cu valoarea zero lei, iar celalalte sunt trecute în evidenţe cu un leu fiecare.
Cel mai probabil, şefii acestor instituţii nu au mai cerut reevaluarea cu toate că legea spune că trebuie făcută periodic.
„E foarte grav, nu poţi să ai o clădire care să aibă valoarea zero, ea trebuie supusă evaluării, pentru că orice clădire are o valoare”, spune Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de finanțe.
Cele mai multe probleme au fost găsite la Secretariatul General al Guvernului - în cazul a peste 2.900 de bunuri, dar şi la ministere pentru cel al Agriculturii şi al Afacerilor Interne, unde sute de clădiri şi terenuri au fost trecute cu valori de zero, respectiv un leu.
Omiterea înregistrării în contabilitate a tuturor activelor unei instituţii poate ascunde interese obscure în anumite cazuri.
„Poate să fie premisa unor acte de corupţie, pentru că aceste terenuri sau imobile netrecute în patrimoniu pot fi mai uşor manipulate”, arată Mircea Coșea, profesor de economie.
„Există riscul ca aceste bunuri să dispară din patrimoniu, iar recuperarea prejudiciului să se facă la aceste valori foarte mici”, atrage atenția Gheorghe Ialomițianu.
Nu toate cazurile ascund nereguli, sunt de părere alţi specialişti.
„În momentul în care cumperi o maşină sau cumperi o clădire la nivel de companie sau la nivel de stat intervine din acea zi amortizarea. Şi într-un timp oarecare de ani de zile, acel activ se amortizează, pur şi simplu îşi scoate banii şi atunci sigur că el devine cu valoare zero de înregistrare”, a explicat analistul economic Ionel Blănculescu.
Raportul Curţii de Conturi nu prevede sancţiuni pentru instituţiile care nu aduc la zi valoarea bunurilor. Mingea este aruncată în curtea Ministerului Finanţelor, care trebuie să urmărească respectarea obligaţiilor legale.
Bunuri care nu sunt în inventarul instituţiilor
3.548 clădiri şi terenuri nu sunt înregistrate
1.711 clădiri şi terenuri au valoarea de 1 leu
(Sursa: Curtea de Conturi)
În acest nou raport al Curţii de Conturi nu există dovezi că ar fi vorba de rea-voinţă, intenţia de a le vinde subevaluat sau de a le face pierdute. Sunt bunuri din proprietatea publică a statului, care nu pot fi înstrăinate. Desigur, se poate face un transfer ulterior către proprietatea privată a statului, de unde se pot vinde, dar e ceva drum. E mai degrabă o dovadă a degringoladei din sistemul de stat, în care nu se ştie ce există, ce valoare are. Şi când totul e în ceaţă se pot face foarte uşor abuzuri.
În raportul privind execuţia bugetară 2014, Curtea de Conturi arată că peste 5.200 de bunuri – clădiri și terenuri – au fost introduse în inventar cu valori de zero lei sau un leu.
Aceste clădiri și terenuri se află în proprietarea unor ministere și instituții. Printre acestea – Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Aproape 3.000 dintre aceste bunuri apar în inventarul SGG.
Curtea de Conturi a analizat modul în care s-a făcut inventarul bunurilor din patrimoniul public. Instituția recomandă ministerelor să refacă acest inventar și să înregistreze bunurile din patrimoniul public care au fost declarate cu valori de 0 lei sau 1 leu la valorile reale.