Septembrie 2014. PSD îi pregăteşte lui Victor Ponta lansarea candidaturii pentru prezidenţiale. Partidul aduce pe Arena Naţională 70.000 de susţinători, comandă bannere, tricouri, o scenă impunătoare şi un spectacol mobilizator. Printre susţinători apare şi Sorin Oprescu, la acea vreme primar general al Capitalei.
Anul acesta, Curtea de Conturi face un audit şi constată că municipalitatea a achitat nejustificat firmei UTI GRUP S.A. o factură de aproape 250.000 de lei pentru servicii aferente unui eveniment politic.
Primăria comadă UTI servicii pentru lansarea prezidenţiabilului PSD cu mult înainte ca partidul să parafeze un contract de închiriere a stadionului. Datele reconstituite de Curtea de Conturi arată că Direcţia de Investiţii din Primăria Bucureşti trimite UTI această comandă, încă din 29 august 2014, în baza unui contract de mentenanţă semnat anterior. Cu patru zile înainte, PSD îşi anunţase oficial intenţia de a închiria Arena.
Punct de vedere transmis Digi24 de UTI GRUP S.A.: Conform comenzii primite de la PMB pentru septembrie 2014, UTI Grup a prestat servicii de mentenanță curentă a Arenei Naționale, precum și servicii de operare a arenei (activarea și operarea instalațiilor electrice, de securitate, de comunicații) și de reparație a gazonului în vederea organizării evenimentului PSD în perioada 19-20 septembrie 2014.
Comanda pentru lansarea politică include cerinţe asimilate pregătirii a trei evenimente uzuale şi costuri pe măsură.
Pe 8 septembrie 2014, PSD încheie, la rândul său, un contract direct cu UTI, condiţie obligatorie la preluarea stadionului, dar pentru alte servicii.
Punct de vedere transmis Digi24 de UTI GRUP S.A.: „Reprezentații PSD au solicitat către UTI Grup prestarea de servicii suplimentare față de cele standard (servicii tehnice necesare pentru realizarea scenei, sistemului special de iluminat și sunet, comunicații și securitate, control acces și ticketing, inclusiv emiterea, tipărirea, codificarea și testarea biletelor pentru publicul spectator)”.
Primăria semnează cu PSD contractul pentru închirierea Arenei abia pe 17 septembrie 2014 . UTI lucra, deja, de două zile, la pregătirea stadionului. Partidul devine chiriaş timp de trei zile, contra sumei de 220.000 de lei, la care ar fi urmat să se adauge contravaloarea utilităţilor.
Plata nu se face nici până azi. Alexandru Ichim, purtător de cuvânt al Primăriei Capitalei: „Pot să vă spun că acea factură nu a fost încasată în cursul acestui an, Curtea de Conturi a sesizat acest lucru, iar Primăria Capitalei s-a îndreptat, prin serviciul subordonat, împotriva PSD în instanţă pentru a recupera suma restantă”.
Liviu Dragnea, preşedintele PSD, pe 10 decembrie: „N-am mai ajuns la partid astăzi, o să mă interesez mâine sau săptămâna viitoare la trezorier”.
La finalul lansării, UTI GRUP emite, la rândul său, două facturi. Una de 245.300 de lei Primăriei, pentru mentenanţă, operarea sistemelor şi reparaţie a gazonului şi una PSD, pentru alte servicii, în valoare de 152.800 de lei. Partidul nu îşi plăteşte partea. Primăria, însă, o face, în trei tranşe, în octombrie și în decembrie 2014.
În octombrie 2015, în timp ce Sorin Oprescu era deja arestat preventiv, auditul Curţii de Conturi găseşte plata ca fiind nelegală. Funcţionarii înştiinţează UTI că vor să retragă banii după 10 luni şi trimit, la cererea inspectorilor financiari, o factură de dobânzi şi penalităţi în valoare de 39.000i de lei.
Alexandru Ichim, purtător de cuvânt al Primăriei Capitalei: „Întreg raportul este reverificat de noua conducere a Primăriei Generale. Instituţiile aflate în subordinea Primăriei Generale la momentul emiterii acestui raport (...) au început procedurile de recuperare a acelor sume care (...) s-a constatat că ar fi fost cheltuite nejustificat. Procesul pentru recuperarea sumelor este în derulare în momentul de faţă”.
Punct de vedere transmis Digi24 de UTI GRUP S.A.: „Sumele menționate de către Curtea de Conturi nu au fost returnate de către UTI Grup, ci au fost reținute discreționar de către Primăria Municipiului București din factura emisă de UTI pentru serviciile prestate în luna noiembrie 2015, în baza adresei oficiale primite de la Primărie în luna octombrie, care făcea referire la decizia Curții de Conturi”.
Reprezentanţii UTI susţin că vor plăti penalităţile, dar analizează posibilitatea de a recupera întreaga sumă de la Primărie, în instanţă. Beneficiarul real al serviciilor, PSD, evită să dea detalii despre finanțarea lansării.
Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Nu ştiu. PSD-ul cred că a avut multe contracte cu mulţi. Dacă unii au rămas vii, alţii nu, nu e vina PSD-ului”.