Rând pe rând, lădiţele cu cireşe strânse de localnicii din comună au fost aduse la târg. Mai bine de 100 au fost pregătite special pentru sărbatoarea cireşelor.
Producător: „Cirese soi vechi care noi zicem fekete aranjok pe ungurește tradus cumva aur negru, dar îi foarte fain și foarte bun, zămoasă, pietroasă.”
„Și galbene și negre și rosii sunt de mai multe feluri.”
***
„Chiar mi-am dorit demult să vin și am reușit acum.”
La Cireşoaia, producţia de cireşe a depăşit anul acesta 100 de tone. Localnicii le vând în pieţele din Transilvania.
Mate David, producător: „Zece tone de cireșe cam atât avem aproximativ și în anul acesta avem atât. Soiul asta ghermez dof cum se zice aici si hegerfilier asta e un soi demult de la bătrâni rămas, îi foarte bun. Soi care rodește mult.”
Secretul stă în solul din comuna Cireșoaia, dar și în așezarea livezilor pe culmile din apropiere.
Nemeti Janos, producător: „Avem un pământ vaicosu asa îi spune galben și asta le face și clima asta.”
De 123 de ani în ultima sâmbătă din luna iunie în comuna din județul Bistrișa-Năsăud cireșele sunt sărbătorite printr-un targ.
Martonoș Tamas, primar comuna Cireșoaia: „În Cireșoaia sunt 550 de casi și nu există casa ca în curte să nu fie cireșe. Anul asta s-au strâns mai puțin ca anul trecut - 1.500 de kilograme de cireșe din cauza ploilor și a grindinii ce o dat.”
Producător: „Kilogramul între 8 și 10 lei deocamdatp e la 10 lei. Altădată erau mai ieftine, dar acum nu mai avem cireșe că de două ori o bătut gheața și ploile.”
Peste 2.000 de curioși au venit să deguste cele mai dulci cireșe din Romania, cum le laudă producătorii.