Iulian Enache, de 34 de ani, a descoperit tezaurul cu ajutorul unui detector de metale, pe care l-a cumpărat în urmă cu câteva luni.
Comoara a fost descoperită duminică, la 30 de centimetri sub pământ.
„Erau cele mai vechi pe care le-am găsit şi cele mai multe. Dar când am dat de nucleul tezaurului, unde a fost îngropat inițial, am rămas pur și simplu stupefiat. Era să îmi stea inima, pur și simplu (...) E o descoperire întâmplătoare. Am fost omul potrivit la locul potrivit”, spune Iulian Enache.
Tânărul nu s-a gândit nicio clipă să păstreze comoara, ci a dus-o la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti. Specialiştii de aici au stabilit că este vorba de monede turceşti.
„O cantitate de argint care depășeste tot ce s-a cunoscut până acum în România ca tezaur și este și cel mai mare tezaur recuperat de către o instituție publică, nu numai în ultimii 20 de ani, dar practic în ultimii 100”, spune Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României.
Iulian Enache nu a cerut nimic în schimbul comorii predate muzeului.
„Nu a pretins nimic! A spus că vrea să le ofere muzeului și, dacă este recompensat, nu-l deranjează”, povestește muzeograful Tudor Marin.
Tezaurul format din 47.000 de monede cântăreşte peste 54 de kilograme. O astfel de monedă se vinde cu cel puţin 10 euro.