Zece kilometri de Capitală - localitatea Clinceni. Mai mulţi proprietari şi-au construit case pentru a fugi de agitaţia oraşului, dar au dat peste o situaţie imposibilă: nu au curent electric.
„Din 2012... eu chiar din 2009. În paralel cu depunerea pentru autorizaţia de construcţie, atunci am făcut şi primele demersuri”, spune un proprietar.
Invenţia lui Edison nu poate ajunge în casele nou construite pentru că un ordin al Autorităţii din domeniul Energiei spune că distanţa de la reţeaua existentă până la drumul de servitute nu poate să fie mai mare de 100 de metri. În acest caz este de 125 de metri.
Proprietarii caselor construite şi abandonate în câmp aşteaptă acum legi mai bune. Oamenii se uită neputincioşi la investiţii de zeci de mii de euro de care nu se pot folosi.
„Am putut să o opresc şi să încerc să conserv ce s-a investit până acum”, spune un proprietar.
Gheorge Muller şi-a instalat generatoare care consumă trei litri de benzină pe zi. Analizează încă odată dosare întregi de acte. „Probabil că fiind case prea puţine nu se implică acum să cheltuiască nişte bani că se gândesc că nu îşi recuperează banii. Dar asta nu înseamnă că noi trebuie să suferim de frig”, spune acesta.
Compania Enel, cea care administrează distribuţia energiei în zonă, spune că de vină ar fi primăria care nu a trimis toate actele pentru studiile de fezabilitate din care să reiasă clar cine trebuie să suporte investiţia pentru cei 25 de metri.
Pe de altă parte, primăria recunoaşte că mai are de trimis planul topografic al străzii şi încă nu ştie dacă are sau nu bani pentru extinderea reţelei.
„Trebuie făcut un buget pe investiţii. Soluţii sunt şi cred că se rezolvă, dar asta e procedura pe care trebuie să o respectăm”, spune Ion Simion, viceprimar Clinceni.
Între timp, pe site-ul Autorităţii de Reglementare în Energie a fost publicat în urmă cu doar două zile un nou ordin. Într-o anexă, autorităţile au adăugat un detaliu greu de observat, dar care poate rezolva problema cu care consumatorii au pierdut ani de zile pe drumuri. Acum, proprietarilor li se dă dreptul să suporte ei extinderea reţelei în locul companiei de utilităţi sau a primăriei. Tot ce trebuie să facă acum aceşti consumatori este să solicite în mod expres acest lucru.
„Un utilizator sau un grup de utilizatori au dreptul să participe la cofinanţarea extinderii reţelei electrice de joasă tensiune (...) Condiţiile sunt ca autorităţile publice să informeze în scris autorităţile că au capacitatea de a finanţa extinderea reţelei sau utilizatorul să solicite în scris, în mod expres, cofinanţarea pentru extinderea reţelei.” - sursa: ANRE, Ordin 180 (anexa 5) din 7 ianuarie 2016
Nu doar racordarea este însă dificilă, ci şi renunţarea la furnizorul de utilităţi. Compania Enel a fost amendată de Protecţia Consumatorilor cu 13 mii de lei pentru că percepea penalităţi de la cei care voiau să renunţe anticipat la contract. Compania impunea plata a 400 de lei pentru fiecare lună rămasă din contract la momentul rezilierii. După primirea amenzii, investitorii italieni au anunţat că nu vor mai percepe nicio penalitate pentru rezilierea contractelor.
„Primăria Clinceni a solicitat abia în noiembrie 2015 introducerea străzii în proiectul de extindere a reţelei. În acest moment, așteptăm completarea documentaţiei de către primărie, pentru a demara studiile de fezabilitate pentru extinderea reţelei în zonă”, precizează compania Enel.