Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor: „Nu avem o structură. Mereu este făcută cu calculatoare şi monitoare aduse de acasă. De multe ori, structurile informatice ale spitalelor nu sunt legate între ele”.
Cu alte cuvinte, dacă nu există reţea, hackerii nu au ce să spargă. Acolo unde totuşi infrastructura informatică funcţionează, apar vulnerabilităţile. Computerele nu sunt protejate cu softuri speciale, iar hackerii le compromit. În ultimul an, mai multe unităţi sanitare ale statului au fost atacate.
Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică: „Personalul nu este antrenat ca să ştie că este un mesaj fraudulos şi deschid acele ataşamente. În general, în România, spitale mici sau cele mai puţin tehnologizate folosesc echipamente vechi ce n-au fost actualizate. Sunt ameninţările care neagă accesul la fişiere critice, baze de date, fişe medicale ale pacienţilor. Cel mai des este vorba de emailuri cu ataşamente infectate”.
Cea mai vânată instituţie din domeniul medical este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Are cea mai mare bază de date şi a fost atacată de mai multe ori. Serverele conţin date despre pacienţi care ar putea fi folosite pentru a încasa ilegal bani pentru asigurări medicale.
Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor: „Blochează de multe ori activitatea medicilor de familie şi a celor din spital. Și casa nu dă banii pe cazurile nevalidate în sistem”.
Cristian Hotoboc, preşedintele Palmed: „În ceea ce privește mediul privat, noi încercăm tot timpul să ne îmbunătăţim infrastructura. Accesul pe aplicaţii se face cu parole pentru fiecare tip de personal. Se vede clar cine, când şi ce a accesat”.
Farmaciile pot să reprezinte o ţintă. Computerele au stocate informaţii despre tratamentul pe care îl primeşte fiecare pacient. Toate aceste pot să ajungă în mâinile unor infractori care coordonează vânzarea la negru de medicamente.
Experţii susţin că e aproape imposibil să afle cine este în spatele unui atac. Se bănuieşte că aceşti infractori virtuali sunt ruşi, sirieni, chinezi sau chiar români.