Avertisment de vremea rea în Capitală / FOTO: MediafaxFoto
În Capitală, 23 de maşini au fost avariate din cauza copacilor rupţi de vânt sau căzuţi sub greutatea zăpezii. Poliţia Rutieră a scos în stradă toate echipajele disponibile şi a rugat şoferii să nu circule fără anvelope de iarnă.
Municipalitatea a cerut RADET să dea drumul imediat la căldură, la doar două ore după ce regia de termoficare anunţase că va pune în funcţiune sistemul centralizat mâine dimineaţă.
La Compania de Drumuri a căzut deja un cap, după ce două maşini s-au răsturnat pe Autostrada Soarelui. Iniţial, traficul a fost restricţionat pentru maşinile neechipate de iarnă, apoi a fost închis complet, pentru două ore, pe porţiunea de 26 de kilometri dintre Bucureşti şi Fundulea. Se circulă greu şi pe Autostrada Bucureşti - Piteşti, iar în traficul feroviar şi aerian sunt întârzieri de câteva zeci de minute.
Cum sunt împărţite utilajele pe sectoare
Primăria Capitalei a anunţat că, la ora 20.15, erau scoase, în Bucureşti, 60 de utilaje de deszăpezire, împărţite pe sectoare şi că se împrăştie material antiderapant. Acestea intervin la această oră pe toate bulevardele şi străzile unde se impun tratamente cu materiale antiderapante. Primăria a precizat că este pregătită şi pentru condiţii meteo mai dificile şi că, dacă va fi nevoie, va ieşi în această noapte şi cu plugurile.
Sectorul 1
Romprest – 10 utilaje
Sectorul 2
Supercom – 14 utilaje
Sectorul 3
Rosal Grup -12 utilaje
Sectorul 4
Rebu – 12 utilaje
Sectorul 5
Romprest – 6 utilaje
Sectorul 6
Urban – 6 utilaje
ACTUALIZARE 19.40. Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că situația este sub control. „Suntem pregătiți. Ieri am avut și un comandament, domnul primar general a avut un comandament în care a discutat cu toți operatorii și le-a cerut să fie pregătiți. La această oră, avem în teren 60 de utilaje cu antiderapant și în continuare sunt alimentate și scoase în stradă și alte utilaje. Vom intra și la pluguit dacă va fi cazul. Nu se pune problema să existe situații unde să nu se poata circula în Capitală”, a spus, la Digi24, Magdalena Iuga, director executiv la Direcția de Utilități din Primăria Capitalei.
ACTUALIZARE 18.41. Avertisment de vreme severă imediată. În Bucureşti şi împrejurimi se va depune un strat de zăpadă de 10 cm, a transmis Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
ACTUALIZARE 15.25. În Capitală au apărut deja primii fulgi de zăpadă, cu mai bine de o lună înainte de intrarea în iarna calendaristică. În plus vântul suflă cu putere, aşa că temperaturile resimţite au atins pragul îngheţului.
„Vorbim de temperaturi chiar şi cu 10 grade mai mici pentru această dată, dar nu e ceva nemaiîntâlnit. Cea mai timpurie ninsoare care poate să apară pentru zona Bucureştiului este în 15 octombrie, spun statisticile. Deci, nu este nemaiîntâlnit, dar este neobişnuit, având în vedere temperaturile chiar şi de vară care au fost în Bucureşti în urmă cu câteva zile”, a declarat meteorologul Mihai Timu.
ACTUALIZARE 10.05. Meteorologii au emis o informare nouă, de vânt puternic şi precipitaţii mixte, valabilă până duminică la ora 12.00.
În intervalul menţionat, în sudul ţării şi în special în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi, ploile se pot transforma în lapoviţă şi ninsoare.
Vântul va continua să prezinte intensificări în sud-estul ţării şi pe crestele montane, cu viteze de 50...60 km/h, iar pe arii restrânse 60...70 km/h.
Meteorologii au prelungit până la ora 14.00 codul galben de vânt puternic pentru Bucureşti.
Atenţionarea este valabilă până la ora 14.00. şi pentru judeţele Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Giurgiu şi Teleorman.
Aici se vor semnala intensificări ale vântului ce vor atinge şi depăşi, la rafală, viteze de 55 - 65 km/h, izolat 75 km/h.
Totodată, până la ora 16.00 este în vigoare codul galben de vânt pentru Dobrogea.
În patru judeţe din Moldova s-ar putea produce polei din cauza temperaturilor scăzute, avertizează meteorologii. În nordul Moldovei ar putea continua să ningă, după ce ieri, la Suceava, echipele de deszăpezire au ieşit pe străzi, pentru prima dată în acest sezon.
Ninsoarea a început la Suceava înainte de prânz. A fost nevoie doar de trei ore şi totul a fost acoperit de câţiva centimetri de zăpadă. Pe 24 octombrie, localnicii au înţeles că trebuie să scoată lopeţile şi hainele groase. Termometrele nu au urcat astăzi peste minus un grad Celsius.
În estul ţării, la Galaţi, vântul a bătut cu atâta putere încât a rupt copaci groşi de un metru. Trei localnici şi-au găsit maşinile strivite de arbori.
Vântul a adus necazuri şi în Bucureşti. În sectorul4, oamenii sunt furioşi, pentru că, spun ei, pagubele lor puteau fi evitate.
A fost vijelie şi pe mare. Vântul care a suflat cu forţă a împins valurile până aproape de terasele de pe plajă, adică 5-6 metri pe nisip.